вівторок, 23 квітня 2013 07:45

Скринька має бути в кожному кіоску

Автор: фото: Ігор Хомич
  Інженер-технолог львівського заводу ”Аргентум” Андрій Назарук розкладає батарейки перед переробкою. 22 квітня
Інженер-технолог львівського заводу ”Аргентум” Андрій Назарук розкладає батарейки перед переробкою. 22 квітня

Львівське державне підприємство "Аргентум" єдине в Україні збирає батарейки та переробляє їх. Приймає різні види, також батареї від телефонів, комп'ютери, радіотехнічну апаратуру.

"Аргентум" спеціалізується на виробництві припоїв для зварювання металу, електричних контактів для залізниці, мідної пасти для електромереж тощо. Утилізація батарейок — другорядна робота для заводу.

— Батарейки переробляємо нерегулярно, бо для запуску процесу потрібно мати кілька тонн сировини, тобто батарейок, — каже директор інноваційного центру заводу 39-річний Тарас Когут. — Ми отримуємо 300 кілограмів батарейок на місяць. Зберігаємо їх на складі, доки не накопичимо потрібну кількість. Зараз у нас є 2,7 тонни, які ми зібрали за рік, хоча в Україні щодня споживають 10 тонн батарейок.

На заводі батарейки сортують і подрібнюють у порошок. З нього вилучають залізо, цинк, магній, нікель, літій, хлоридні й марганцеві сполуки. Ці метали "Аргентум" продає металургійним підприємствам.

Проблема налагодити систему збору й доставки на переробку сировини. Про це мала б потурбуватися держава, кажуть на "Аргентумі".

— У кожному кіоску чи магазині, де за день продають чотири батарейки, тобто 36 кілограмів на рік, має стояти скринька для їх збору, — продовжує Тарас Когут. — Далі мають бути люди, які їздитимуть і збиратимуть їх. Це все треба буде десь зберігати і звідти розвозити на заводи. Отже, буде і вирішення екологічних питань, і нові робочі місця.

Батарейки "Аргентуму" здають громадські організації, дрібні підприємці. У Львові скриньки для них стоять у магазині "Батарейка" та в трьох торговельних центрах на ринку "Південний".

Мобільний оператор МТС організовує збір відпрацьованих батарейок.

Такий меморандум про співпрацю 20 квітня компанія уклала з Міністерством екології та природних ресурсів. У кожному магазині МТС встановлять спеціальні бокси, в яких можна буде залишати батарейки. Згодом їх відправлятимуть на переробку, скоріше за все — до Львова. В Україні діє 43 магазини МТС та понад сотня торгових точок.

Зараз ви читаєте новину «Скринька має бути в кожному кіоску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути