Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 07:07

Антон Тищенко помер після щеплення проти кору

  Одинадцятикласник Антон Тищенко з міста Краматорськ на Донеччині прожив після щеплення 15 годин
Одинадцятикласник Антон Тищенко з міста Краматорськ на Донеччині прожив після щеплення 15 годин

О третій ночі 13 травня в палаті інтенсивної терапії міста Краматорськ Донеччини помер 17-річний Антон Тищенко. Хлопець навчався в 11 класі школи N10. Напередодні йому зробили повторне щеплення від кору.

— Убили мого сина, інакше не скажеш, — плаче над труною мати 42-річна Марина Тищенко.

Жінка працює в аптеці. Каже, що раніше Антон займався спортом, не хворів.

— Після щеплення медсестра відправила сина робити планову флюорографію, — розповідає Марина Тищенко. — Син прийшов додому о третій. Подзвонив, каже: "Мені погано, голова розривається, очі болять. Боюсь, якщо засну, то не прокинуся".

"Швидку" викликала бабуся Таїсія Іванівна. В Антона температура піднялася до 41°С.

— Я сказала, що Антону стало погано після щеплення, — каже Таїсія Тищенко. — Його повезли в лікарню. Поклали одного у шестимісну палату. Холодно, нема ні білизни, ні одягу, щоб переодягтися.

— Антон поступив із високою температурою, його лихоманило, — каже начальник управління охорони здоров"я Краматорська Ігор Михайлов. — До першої ночі стало гірше, о третій помер.

У середу Антона поховали. Факт смерті перевіряють спеціалісти з обласного управління охорони здоров"я і МОЗ України. Кажуть, хлопець не мав протипоказань для щеплення.

— Поки що не можемо сказати, від чого помер Антон, — каже Михайлов. — Дослідження триватимуть місяць.

16-річний Ігор Тарасенко навчався разом із Антоном Тищенком. У понеділок йому теж стало зле. Школяр заснув, до вечора йому полегшало.

— Усім у класі було погано, — каже батько Ігоря. — Зараз кажуть, це доля. Це ж нісенітниця — Антон був здоровий на всі 100 відсотків. А вакцинацію проводили без згоди батьків.

У Краматорську зробили щеплення 471 школяру. А всього такі ліки отримали 60 тис. людей. Ніяких ускладнень лікарі не виявили. Після смерті Антона вакцинацію призупинили.

— Лікарі лише підозрюють, що побічний ефект дала вакцина, — каже головний санітарний лікар Краматорська Василь Гончаренко. — Але це треба перевірити.

У МОЗі не коментують причини смерті Антона Тищенка — чекають результатів  спеціальної комісії.

Серед лікарів Краматорська поповзли чутки, що протикірна індійська вакцина Indian Immunological Ltd — не сертифікована в Україні. У МОЗ це заперечують: Антона Тищенка та інших школярів щеплювали іншою вакциною — Serum Institute. В Україні нею користуються з 2002 року.

— Таке щеплення можна робити не всім, — каже головний санітарний лікар України Микола Проданчук, 53 роки. — Заборонено вводити ліки хворій людині, бо її імунна система й так ослаблена. А також людям з алергією на вакцину. Таких  — не більше п"яти відсотків.

До переліку протипоказань інфекціоністи додають онкологічні недуги.

— Пацієнтам раджу пройти огляд імунолога. Здати аналіз на антитіла до вірусу кору, — додає 32-річний Юрій Жигарев, асистент кафедри інфекційних хвороб Київської медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика. — Цей аналіз покаже, чи потрібне людині таке щеплення. Якщо імунітет до цієї хвороби вже є, то й повторна ін"єкція не потрібна. Посилити опір організму вона не зможе, а нашкодити — так. Крім підвищення температури та головного болю, може викликати анафілактичний шок.

Зараз ви читаєте новину «Антон Тищенко помер після щеплення проти кору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути