четвер, 24 вересня 2020 00:20

Андрій Антоненко звернувся до Європейського суду з прав людини

Музикант 41-річний Андрій Антоненко подав заяву до Європейського суду з прав людини. Україна порушує права на свободу, особисту недоторканність і справедливий суд, йдеться у зверненні.

Антоненка з військовим медиком Яною Дугарь, 26 років, та дитячим кардіохірургом 40-річною Юлією Кузьменко затримали 12 грудня торік. Підозрюють у вбивстві журналіста Павла Шеремета, який загинув 20 липня 2016‑го після вибуху автомобіля в Києві. У травні цьогоріч Яну Дугарь випустили під заставу. 11 серпня на домашній арешт з ізолятора вийшла Юлія Кузьменко. Музиканта залишили за ґратами.

Андрія затримали незаконно і про це теж ідеться в клопотанні до Європейського суду, каже адвокат підозрюваного Дмитро Круговий:

— Арештували його 12 грудня не пізніше 15:10. Однак у документах вказано інший час — 23:05. А підставою для затримання стала постанова слідчого судді, винесена о 18:40. До цього рішення Антоненко вже щонайменше 3,5 години був не на волі. Повідомлення про підозру не було обґрунтованим і базувалося лише на схожості у ході з передбачуваним злочинцем на відео, знятому з камер спостереження.

У заяві вказується, що висловлювання президента України Володимира Зеленського та голови Верховної Ради про справу впливали на рішення щодо продовження запобіжного заходу.

Розгляд справи в ЄСПЛ не вплине на вирок в українському суді. Але зміцнить позиції захисту, говорить адвокат Сергій ­Старенький, 46 років:

— Те, що справу прийняли до розгляду, — позитивно для заявника. Будь-яке втручання перших осіб держави або осіб, які не мають відношення до ведення слідства, Європейський суд трактує як тиск на правосуддя. Тому справа може бути визнана неправосудною. Строки розгляду різні — від місяця до півтора, а то й семи років. У разі перемоги Антоненка йому присудять моральну компенсацію. Але це ніяк не вплине на призначений йому термін покарання в Україні. Однак виграш у ЄСПЛ суттєво похитне позицію перших осіб держави.

Зараз ви читаєте новину «Андрій Антоненко звернувся до Європейського суду з прав людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути