субота, 11 жовтня 2008 07:07

Олександр Філінський розкопав поховання древнього землероба

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Олександр Філінський із донькою Ольгою показують знахідки, викопані біля їхнього будинку в Рівному. Обласні археологи припускають, що на тому місці було поховання V–IV тисячоліття до нашої ери
Олександр Філінський із донькою Ольгою показують знахідки, викопані біля їхнього будинку в Рівному. Обласні археологи припускають, що на тому місці було поховання V–IV тисячоліття до нашої ери

У місті Рівне під час земляних робіт на власному обійсті по вул. Степовій, 20, Олександр Філінський, 62 роки, натрапив на поховання V–ІV тисячоліть до нашої ери. Археологи називають знахідку унікальною.

— Копав траншею для водогону. На глибині майже метр натрапив на уламки глиняного посуду й кістки. Думав, скелет тварини. Звідки ж було знати, що за півметра від моєї хати — людське поховання, — розповідає Олександр Філінський.

В одноповерховій кам"яниці чоловік із дружиною 55-річною Валентиною живе понад 30 років. Із батьками мешкають 26-річні донька Ольга та зять Василь. На подвір"ї та городі Філінські копали й раніше. Навесні прокладали каналізацію. Нічого схожого не знаходили. Не натрапляли на такі знахідки й будівельники сусідніх котеджів.

Олександр Філінський розповів про знахідку працівникам обласного краєзнавчого музею. Археологи встановили, що неподалік фундаменту хати було поховання древнього землероба. У могилі знайшли глиняні амфору, посудину, схожу на вазу, кришку, частини кубка, кремінні ножі та сокиру. Речі добре збереглися.

— Предмети мають орнаменти та форми, характерні для різних землеробських культур доби пізнього неоліту — малицької, волино-люблінської та трипільської. Це — поховання V–ІV тисячоліть до нашої ери. Люди, які жили тут, увібрали в себе культуру різних територій, — припускає науковий співробітник обласного краєзнавчого музею 45-річний Валерій Самолюк.

Археологи не можуть пояснити походження сокири. Вона виготовлена з білого, нетипового для цього краю, кремнію. В амфорі було намисто із 50 дрібних мушель і дві фаланги людського пальця. У могилі не знайшли всіх кісток скелету.

— У похованні — нижні кінцівки, ребра та лопатки. Черепа не було. Напевно, ритуал передбачав розчленування померлого, — додає Самолюк.

Олександр Філінський передав знахідки музею. Чоловікові обіцяли в археологічній експозиції згадати його ім"я. Він хоче сфотографуватися біля будинку всією родиною з раритетами й просить археологів дозволити засипати траншею.

— Зима вже на носі, а в хаті немає води, — нарікає.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Філінський розкопав поховання древнього землероба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути