пʼятниця, 28 жовтня 2016 05:45

"Якщо є гроші — випити можна і в барі"

— Пацани, хто за пивом — лишилося 15 хвилин. Потім продаж до ранку припиняємо, — каже охоронець супермаркету "Сільпо" на вул. Генерала Вітрука в Києві. Близько 23:00 біля кас утворюються п'ятимет­рові черги. Люди стоять із пивом і горілкою.

12 жовтня набуло чинності рішення Київради про заборону продажу алкоголю з 23:00 до 10:00. У супермаркетах розвісили таблички з попередженням, що не продають спиртне вночі. У деяких закладах — прохід до стелажів із горілкою перекривають дерев'яними ящиками й візками для продуктів. Такі фото викладають в інтернет.

"Любителі випити все рівно ­можуть прорватися. Колючого дроту не вистачає", — жартують зі світлин у соцмережах.

17 жовтня о 23:10 намагаюся купити три пляшки пива в супермаркеті "Варус". Касир відмовляє.

— Не можемо продати. У нас усюди камери. Та й у чек не зможу алкоголь пробити, — каже.

Охоронець радить уночі за спиртним іти до кіосків. Поблизу станції метро Житомирська продавщиця згоджу­ється продати пиво. Просить заховати в рюкзак.

— Якщо є гроші — випити можна і в барі. Вони цілодобово торгують спиртним, — говорить киянин 25-річний Юрій. — Коли дуже треба — виїхати машиною за межі Києва, де не діє заборона. Продають алкоголь і на заправках при виїзді зі столиці. Пляшку чого-небудь можна придбати через інтернет-магазини. Вони на заборони не зважають.

Рішення обмежити продаж спиртного має рекомендаційний характер, кажуть у Київраді.

— Немає юридичних методів покарати магазини, що ігнорують заборону. Все на рівні совісті, — каже радник мера 30-річний Дмитро Білоцерківець. — Великі мережі типу "Сільпо" чи "Великої кишені" нас підтримали. Проблеми з малими. Там продовжують торгувати алкоголем. Зараз у парламенті розробляють законопроект, який дозволить забирати ліцензії у крамниць, що не виконують рішення місцевих рад.

6800 гривень штрафу має сплатити власник магазину за продаж спиртного після 22:00 у Львові. При повторному порушенні ­можуть відібрати ліцензію на продаж спиртного.

Кіоски торгують сурогатним алкоголем

Кожен п'ятий київський кіоск продає сурогатний алкоголь. Такі дані наводить Державна служба з питань безпечності харчових продуктів.

— Горілку, віскі та коньяк у таких закладах продають без відповідного маркування й супровідних документів. На пляшках немає акцизних марок, — каже 42-річний Олег Рубан, керівник київського відділення служби.

Із вересня в Україні зафіксовано понад 140 випадків отруєнь неякісним алкоголем. Померли 63 людини.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо є гроші — випити можна і в барі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути