Ексклюзиви
вівторок, 05 січня 2010 18:46

"Якщо вулкан вибухне, Криму не стане до кінця дня"

 

"Кримський Карадаг — найстаріший у світі сплячий вулкан. Коли він прокинеться, ніхто не знає. В Україні немає грошей на дослідження. Лава може бути на глибині 10–15 кілометрів, — розповідає київський вулканолог Степан Ромчишин, 48 років. — Якщо Карадаг вибухне, Криму не стане до кінця дня. Хмара вулканічного попелу знищить усе до Дніпропетровська. Стовп попелу підніметься на 50 кілометрів. Магма витікає зо два-три дні. Під вулканом утворюється порожнина, тому він провалюється у прірву, а тоді вибухає. Силу такого вулкана можна прирівняти до 100 атомних бомб".

Припускає, що від вибуху розжарений до 200°С попіл розлетиться аж до російського міста Смоленськ. Швидкість хвилі сягатиме 400 км/год.

— Найбільше виверження вулкана було 74 тисячі років тому в Новій Зеландії. Воно ледь не стало фатальним для людства, — говорить харківський еколог 30-річний Костянтин Томінов. — У повітря викинуло мільйони тонн попелу та сірки. Температура по всьому світу впала на 15 градусів. Попіл завис в атмосфері й не пропускав сонячних променів. Сірчані дощі знищили майже всі ліси в Азії. Тоді на відновлення природі знадобилося понад 300 років.

Додає, що Карадаг спатиме довго, бо розташований не на стиках тектонічних плит. Саме від їх зіткнення розколюється земля.

25-річна Мирослава Мисник із Києва двічі відпочивала в Коктебелі в Криму. Каже, вулкан видно з пляжу.

Попіл розлетиться аж до російського міста Смоленськ

— Це велика чорна гора. Карадаг так і перекладається з тюркської мови. Ми на гору не піднімалися, лише пили вино біля підніжжя. Довкола було багато сміття. Не вірю, що вулкан може вибухнути.

За похід на вулкан екскурсоводи просять 40 грн.

— Піднімалися хвилин 30, — згадує киянка Таїсія, 25 років. — Раніше туристів на вулкан не водили. Бо вони витоптували рідкісні рослини, розбирали цінні гірські породи. На вершині безліч химерних фігур. Вони утворилися із застиглої лави. Є шахові король та королева, черепаха. Якщо її обійняти й загадати бажання, воно збудеться. Кратер ми не бачили, туди не дозволяють ходити. Кажуть, там зникали люди.

Океан зробився жовтогарячим

У грудні на Філіппінських остовах прокинувся вулкан Майон. Заввишки він 2460 м.

— Схилами гори стікала оранжева лава, з кратера летів попіл. Тисячі людей покинули домівки, — розказує Ренато Солідіума, керівник Філіппінського інституту вулканології та сейсмології.

Найбільше вулканів на Японських островах — 200. Із них 40 активні. У лютому прокинувся Асама на острові Хонсю за 140 км від Токіо.

— Виверження було таким сильним, що попіл досяг столиці. Пилова хмара піднялася на 2 кілометри. Але ніхто не постраждав, бо людей попередили. 1783 року від цього ж вулкану загинуло майже 2 тисячі осіб, — говорить австралієць Джон Січ. Він досліджує такі гори впродовж 20 років. — Найнебезпечнішим є Фукутокуаканоба під водами Тихого океану. Востаннє він вивергався п"ять років тому. Тоді вода зробилася жовтогарячою від лави в радіусі 1 кілометр.

У Японії так багато вулканів тому, що країна розташована на стику чотирьох тектонічних плит. Щороку на островах стається 1,5 тис. землетрусів.

Світлана ЦИБУЛЬСЬКА

Зараз ви читаєте новину «"Якщо вулкан вибухне, Криму не стане до кінця дня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути