Ексклюзиви
пʼятниця, 16 листопада 2018 05:35

Агропідприємства Хмельниччини купили сільгосптехніки на півмільярда гривень

Автор: ФОТО надане прес-службою Хмельницької ОДА
  Директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА Олег Омелянюк (зліва) зі своїм заступником Вадимом Конончуком (в центрі) та директором СТОВ ”Хорост-Поділ­ля” Броніславою Бондар на полях товариства
Директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА Олег Омелянюк (зліва) зі своїм заступником Вадимом Конончуком (в центрі) та директором СТОВ ”Хорост-Поділ­ля” Броніславою Бондар на полях товариства

16 листопада в Україні відзначають День працівника сільського господарства. З нагоди свята директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Хмельницької ОДА Олег Омелянюк привітав працівників цієї сфери.

— Із великим задоволенням хочу привітати всіх хліборобів області з професійним святом!

Агропромисловий комплекс — це сектор економіки, від якого залежить продовольча безпека та майбутнє України. Сільське господарство щорічно робить великий внесок в економічне зростання країни загалом і Хмельниччини зокрема. Адже в загальному обсязі виробництва — це близько 50% валової продукції.

Цього року трудівники села, попри всі труднощі, зробили все, аби область була з продовольством і сировиною. Обсяг валової продукції аграрного виробництва по сільськогосподарських підприємствах з початку року становить 104,9%.

Агроформування області практично завершують осінній комплекс робіт. Намолочено понад 3 млн тонн зерна при середній урожайності 64 ц/га. Цукрові буряки вирощували цього року на площі понад 30 тис. га. На цей час практично завершено їхнє збирання, накопано понад 1,6 млн тонн. Середня врожайність солодких коренів становить понад 500 ц/га.

Суттєвими досягненнями відзначилися товаровиробники області у вирощуванні таких стратегічних культур, як кукурудза на зерно, соя та соняшник. Показники урожайності цих культур також серед найкращих у державі. Сільгосппідприємства Хмельниччини цього року з кожного гектара отримують по 107–109 ц кукурудзи на зерно. Таких показників вирощування качанистої в області ще не було!

Тільки протягом поточного року господарствами області закуплено 308 одиниць різноманітної сільськогосподарської техніки на суму 484 млн грн.

Агроформуваннями Хмельниччини в оптимальні строки проведена сівба озимих культур під урожай наступного року. Всього посіяно 228 тис. га озимих зернових культур та 65 тис. га озимого ріпаку. На цей час ведеться підготовка ґрунту на зяб і глибока оранка під просапні культури.

Важливою галуззю аграрного сектора є тваринництво. Саме від цієї галузі отримують аграрії кошти протягом усього року, від неї, у вирішальній мірі залежить робота підприємств харчової промисловості, саме вона дає найбільше робочих місць на селі. Серед областей України Хмельниччина займає друге-третє місце з чисельності поголів'я великої рогатої худоби та виробництва молока.

Сьогодні продукція вітчизняної харчової галузі стала справді конкурентоспроможною і успішно задовольняє потреби споживачів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Окрім того, харчова промисловість із року в рік набуває нового рівня розвитку, незважаючи на важкі часи, які на разі переживає наша Батьківщина.

Сьогодні на селі є чимало проблем, особливо — соціальних. Умови праці, рівень життя, добробут селян повинні бути набагато кращими, але селяни своєю мудрістю і працьовитістю здолають ті труднощі, які постають на їхньому шляху.

І в День професійного свята працівників сільського господарства хочеться висловити їм слова глибокої поваги і вдячності за сумлінне виконання хліборобського обов'язку, за те, що від ранкової зорі і до заходу сонця, за будь-якої погоди, роблять усе для того, аби щедро родила подільська земля.

Зараз ви читаєте новину «Агропідприємства Хмельниччини купили сільгосптехніки на півмільярда гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути