вівторок, 26 листопада 2019 00:10

Адвокат родин Героїв Небесної сотні оголосила голодування

20 листопада Генпрокуратура втратила слідчі функції в ході реформи. Злочини проти учасників Революції гідності передали у Держбюро розслідувань.

"Слідство у справах Майдану зупинили на невизначений час. Передавати справи нікому й нікуди", — написала адвокат родин Небесної сотні 39-річна Євгенія Закревська у "Фейсбуку". 21 листопада оголосила голодування, поки Верховна Рада не прийме поправку до закону про Державне бюро розслідувань, якою створить спеціальне управління і переведе туди без конкурсу частину слідчих Генпрокуратури, що розслідували справи Майдану.

15 листопада парламент розглядав відповідний законопроект №2116. Але не опрацював усі правки. Наступне пленарне засідання заплановане на 3 грудня.

— Півроку з новою владою, три місяці з новим генпрокурором. Якщо за цей час проблему не вирішили, то наступного разу пригадали б лише 20 лютого, — каже Євгенія Закревська в ефірі "Еспресо ТВ" 23 листопада. — Досі були акції протесту потерпілих і правозахисників. Тільки за декілька останніх місяців написали чотири звернення. На жодне ніхто не відповів. Безпосередньо зверталися до депутатів.

— Генпрокуратура розслідувала злочини на Майдані майже шість років. Якщо просто передати справи у ДБР — це викинути їх на вітер. Вони розчиняться у відомстві. Це паралізує слідство, — каже адвокат сімей Небесної сотні Павло Дикань, 55 років.

— У слідчих, які займались у ГПУ побиттями та вбивствами під час Революції гідності, є сформована картина злочину. Новим людям знадобиться багато часу, щоби зануритись у ці справи (налічують близько 5 тис. томів. — ГПУ). Це виглядає як навмисний злив справ Майдану. А нова влада кидалася гучними заявами, що буде продовжувати розслідування. Критикувала попередників за затягування. Слідчі й у попередні роки не мали підтримки влади — президента, парламенту, керівництва правоохоронних органів. Усе, що вдалося зробити, — всупереч політикам, а не завдяки. Була надія, що з новою владою зміниться ставлення до розслідування. Очевидно, цього не буде.

Зараз ви читаєте новину «Адвокат родин Героїв Небесної сотні оголосила голодування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути