пʼятниця, 18 червня 2010 03:13

Абітурієнти наглядають одне за одним

Автор: фото: УНІАН
  Інструктор наклеює штрих-код на зошит із завданнями для тестування з історії України торік в одній зі шкіл Харкова. Цього року тест з історії складають 17–18 червня. Поряд на столі — Ікона великомучениці Наталії, якій моляться за зміцнення сім’ї
Інструктор наклеює штрих-код на зошит із завданнями для тестування з історії України торік в одній зі шкіл Харкова. Цього року тест з історії складають 17–18 червня. Поряд на столі — Ікона великомучениці Наталії, якій моляться за зміцнення сім’ї

23 червня буде останній тест зовнішнього незалежного оцінювання — фізика. Про цьогорічні проблеми тестування розказує керівник громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, 28 років. Її організація відстежує роботу пунктів тестування.

Чи були спроби обдурити екзаменаторів?

— Сертифікат цього року видають перед початком тестування. Він допомагає ловити людей, які складали тести замість інших. По Україні виявлено 12 таких випадків. У Дніпропетровську син намагався скласти тест замість батька. Його пропустили на пункт тестування, бо прізвище в паспорті і сертифікаті однакове. Але коли він сів за парту, контролер звірив сертифікат і побачив, що там вклеєна фотографія значно старшої людини.

Абітурієнтів ловили на списуванні та використанні мобілок. Хоч вони й повинні здавати телефони перед початком, дехто потай приносить другий телефон. Під час тестування проситься в туалет. Дзвонить знайомим і намагається отримати підказку. На перший раз попереджають. Якщо зловлять удруге — виганяють. Але списують — не масово. Учасники  наглядають одне за одним. Між ними з"явилася конкуренція. Люди борються за право вступити до вузу. Тому не вітають, коли хтось хитрує.

Нинішні абітурієнти переказують торішню історію про дівчину, яка написала на руках і ногах шпаргалки — дати на історію. Вчитель-спостерігач робив вигляд, що не бачить, як вона піднімає спідницю й читає. Викрив її інший учень. Голосно сказав, що у неї "шпори".

Як вплинуло рішення Міносвіти враховувати середній бал атестата під час ЗНО?

— У школах ми зафіксували стрімке збільшення золотих медалістів. Їх було на 3800 більше, ніж торік. Медалісти мають максимальний середній бал атестату й тим самим збільшують свої шанси на вступ.

Це означає, що до вузів потраплять посередні студенти?

— Про об"єктивність можна буде говорити восени. Торік дослідники порівняли оцінки в шкільному атестаті, результати тестів та оцінки за першу сесію у вузі. Загальний висновок: система працює добре. Оцінки в середньому збігалися. До вузів потрапили добре підготовлені випускники.

Продають торішні завдання

Абітурієнти зізнаються: шпаргалки неефективні, бо завдань дуже багато. Купити тестові завдання неможливо, їх визначають напередодні.

— Продають переважно минулорічні завдання. Відсотків 20 із них може збігтися, але решта ні, — каже Сергій Пасічник, 30 років, заступник голови Черкаської обласної організації Комітету виборців України. Ця організація відстежувала тестування протягом минулих років. — У викладача, який готував завдання, можна купити тільки його частину. Тестами займаються багато викладачів, а потім їх складають разом. Теоретично завдання можна купити в Центрі оцінювання. Але я не чув про такі випадки.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти наглядають одне за одним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути