пʼятниця, 07 липня 2017 00:50

Абітурієнт може обрати дев'ять інститутів одночасно

Автор: Олена КАПНІК
 

Почалася вступна кампанія у вищі навчальні заклади. До 25 липня включно абітурієнти мають подати документи на вступ.

Як і торік, їх прийматимуть через інтернет. Для цього реєструються на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти ez.osvitavsim.org.ua й створюють там електронний кабінет. Потім вводять адресу електронної пошти, контактний номер телефона, пін-код і рік отримання сертифіката ЗНО. Вказують серію, номер, середній бал атестата, завантажують його відскановану копію, кольорову фотокартку розміром 3х4 см. Після закінчення реєстрації абітурієнт отримує логін і пароль для доступу в особистий кабінет.

Торік для всіх спеціальностей, крім медичних, запустили систему "гроші за студентом". Це автоматизований розподіл місць державного замовлення. Усі бюджетні місця автоматично розподіляють туди, куди пішли абітурієнти з найвищими балами ЗНО. Цьогоріч така система працюватиме й для медичних факультетів.

— Також більше бюджетних місць на магістратуру отримає той вуз, який має більше кваліфікованих викладачів, активно залучає кошти бізнесу, посідає місця у міжнародних рейтингах університетів, — розповідає експерт аналітичного центру "Цедос" 29-річний Єгор Стадний. — Раніше державні місця розподіляли конкурсні комісії профільних міністерств.

Кожен вступник має право подати дев'ять заяв, але тільки на чотири спеціальності. Документи можна подавати до одного або дев'яти різних вузів. Напроти кожної заяви вказують пріоритетну спеціальність — від 1 до 9. На першому місці спеціальність, на якій майбутній студент найбільше хоче навчатися. Далі — за спадним принципом.

— Уперше для вступників запровадили коефіцієнти конкурсного бала. Встановили їх для природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностей, випускників сільських шкіл і вступників у регіональні вузи, — розповідає міністр освіти і науки Лілія Гриневич, 52 роки. — Цей коефіцієнт треба множити на кількість набраних балів ЗНО. Таким чином в абітурієнтів із сільських шкіл і дітей, які обрали факультети із цими коефіцієнтами, зростають шанси вступу на безкоштовну форму навчання.

Вступники з окупованого Донбасу та Криму також мають право отримати освіту в українських вузах. Хто складав ЗНО, вступатиме на загальних умовах. У кого немає документів про українську освіту, складатиме вступні іспити в освітніх центрах "Донбас-­Україна" та "Крим-Україна".

Учасники АТО можуть обирати — складати іспит чи вступати за результатами ЗНО. Навчання для них безкоштовне.

— На першочергове зарахування до вузів і переведення на бюджетне навчання мають право діти учасників АТО. Також безкоштовні місця передбачені для дітей військових, загиблих у бойових діях. Їм треба лише успішно скласти ЗНО й подати документи до університету, — каже Лілія Гриневич.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнт може обрати дев'ять інститутів одночасно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути