пʼятниця, 23 лютого 2018 07:20

Абітурієнти зможуть подати заяви в сім вузів

Міністерство освіти і науки оприлюднило цьогорічні умови вступу до вищих ­навчальних закладів. Як і торік, документи на денну та заочну форми навчання прийматимуть через інтернет. З 2 до 25 липня абітурієнти повинні зареєструвати свої електронні кабінети й до 12 липня подати документи.

— Ті, хто пише творчі конкурси чи складає іспити, можуть подати документи до 20 липня. Творчі конкурси триватимуть з 14 до 26 липня. Вступні іспити — з 21 до 26. Співбесіди — з 21 до 23, — розповідає директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров, 49 років. — 1 серпня вузи повинні оприлюднити рейтингові списки до зарахування на бюджет.

Паперові документи мають право подавати абітурієнти, які вступають за квотами чи мають іноземний документ про освіту.

— Аналогові зразки також приймають у разі розбіжностей у документах вступника — в прізвищі, імені, по батькові, даті народження, статі або громадянстві, — говорить Шаров.

Цьогоріч Міносвіти скоротило кількість заяв на вступ у вузи з дев'яти до семи. Їх абітурієнти можуть подати на чотири спеціальності.

На контрактну форму навчання обмежень немає. Вузи прийматимуть сертифікати ЗНО 2016, 2017 та 2018 років з усіх предметів, крім іноземних мов. Це пов'язано зі зміною формату проведення тестування. Цьогоріч запровадили тестування двох рівнів та аудіювання.

— Торік вищі навчальні заклади самостійно обирали обов'язкові предмети для вступу на спеціальності. Тепер їх визначає міністерство, — каже заступник міністра освіти Юрій Рашкевич, 62 роки. — Перший обов'язковий предмет — українська мова. Другий — профільний, залежить від обраної спеціальності. Третій — або математика, або іноземна мова. Уніфікація конкурсних предметів на одну спеціальність забезпечить рівність абітурієнтів.

2018-го для вступу на спеціальності "стоматологія", "медицина" та "педіатрія" абітурієнти мають набрати 150 балів із хімії, біології чи математики. На обов'язковий предмет — українську мову — умова не поширюється.

— Залишили незмінними торішні коефіцієнти. Але їх величини трохи змінили. Регіональний коефіцієнт розробили на основі даних про міграцію абітурієнтів між областями. У вузах Донецької, Житомирської, Кіровоградської, Луганської, Миколаївської Сумської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської областей коефіцієнт збільшили до 1,04. Ці дев'ять областей мають найбільший відтік абітурієнтів. Галузевий коефіцієнт поширюватиметься на заяви не лише з першою, а й другою пріоритетністю. Сільський коефіцієнт на аграрні спеціальності в 1,05 невиправданий. Оскільки системи моніторингу працевлаштування випускників вузів немає, — говорить освітній експерт центру "Цедос" 29-річний Єгор Стадний.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти зможуть подати заяви в сім вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути