четвер, 27 лютого 2020 00:00

Абітурієнти подаватимуть документи до п'яти вузів

Із 3 лютого до 24 березня триватиме реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання. Цьогоріч його складатимуть понад 346 тисяч випускників середніх шкіл. Ще 10% — закінчили школи та університети попередніми роками. Торік на ЗНО зареєструвалося понад 354 тисячі осіб. 2018 року — понад 335 тисяч.

Зможуть пройти тестування з чотирьох предметів. З них три — обов'язкові. Перший — українська мова і література, другий — з математики або історії України. Третій предмет обирає вступник.

Основна сесія оцінювання розпочнеться 21 травня тестом із математики. 26 травня пройде тестування з української мови й літератури. 28 травня — фізика, 1 червня — іноземні мови, окрім англійської, 2 червня — англійська мова, 4 червня — історія України, 9 червня — біологія, 11 червня — географія. Завершиться 15 червня тестуванням із хімії. Додаткова сесія триватиме з 25 червня до 17 липня 2020 року.

Цьогоріч змінили перелік обов'язкових творів з української літератури. Автори залишилися, однак вилучили 14 і додали 11 творів.

Норми нового українського правопису, прийнятого торік, у тестах з української мови та літератури найближчі п'ять років не перевірятимуть.

Результати з'являтимуться на особистих сторінках на сайті Українського центру оцінювання якості освіти протягом двох тижнів після складання тесту.

З математики та фізики — до 12 червня, української мови й літератури, ­історії та іноземних мов — до 20 червня, біо­логії, хімії та географії — до 24 червня.

Із семи до п'яти зменшили кількість вузів, до яких можна подавати документи. Підійдуть сертифікати тестування, починаючи з 2017 року. З іноземної мови — з 2018-го, адже торік з цих предметів запровадили аудіювання. Мінімальний прохідний бал на бюджет — 125. На юридичні й лікарські спеціальності — 150.

Абітурієнти, які живуть на непідконтрольній Україні території Донбасу і Криму, учасники антитерористичної операції зможуть відправити документи поштою або на електронну адресу регіонального центру. Щоб пройти тестування, ці вступники повинні навчатися у підконтрольних Україні школах. Зараз таких навчальних закладів — 14 тисяч.

Абітурієнтам із нацменшин ­тести можуть перекласти кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами. Вступникам, які володіють мовою жестів, на ЗНО нададуть сурдоперекладача. Для школярів із вадами зору зроб­лять додаткове освітлення, завдання шрифтом Брайля або видадуть лупу.

Цьогоріч студенти третього курсу коледжів і професійних технічних училищ уперше складатимуть державну підсумкову атестацію у формі зовнішнього незалежного оцінювання. 2019-го вони проходили тестування з двох предметів, 2017-го — лише з української мови.

2021 року ЗНО з української мови та математики стане обов'язковим і матиме два рівні складності. Перший — базовий, другий — профільний. Останній складатимуть ті, хто вивчав предмет поглиблено. У тестах базового рівня завдань з української літератури не буде.

— У вигіднішому положенні учні, які здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання наступного року. Мають серйозний стимул підтягнути математику, — говорить співзасновник освітньої онлайнплатформи "Прометеус" 29-річний Іван Примаченко. — Без неї не обійтися. Пригодиться, якщо потрібно порахувати відсоток із кредиту чи банківського депозиту, зрозуміти соціологічні дослідження і їхні результати, працювати з аналізом даних чи займатися програмуванням.

З наступного року всі вступники обов'язково здаватимуть чотири предмети. Ці результати зараховуватимуть як оцінки за державну підсумкову атестацію. Третім буде історія України або англійська мова, четвертий — на вибір абіту­рієнта.

— Правильним рішенням для країни є просування англійської. Без неї в сучасному світі людина стає обмеженою у виборі місця навчання й роботи. Добре, що замість іноземної мови можна обрати історію. Бо у багатьох школах, особливо в селах, викладання англійської є формальністю. Діти не мають умов, щоб її вивчити. Проте тестування з іноземної мови слід робити обов'язковим, — додає Іван Примаченко. — Складно спрогнозувати результати нововведень. Якщо стануть гірші, в цьому немає поганого. Підсумки зов­нішнього незалежного оцінювання — це сигнал про проблему. Дасть зрозуміти, що треба покращити викладання обов'язкових предметів.

Зараз ви читаєте новину «Абітурієнти подаватимуть документи до п'яти вузів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути