Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2011 00:45

500 тонн бомб і снарядів шукають на полігоні

На Полтавщині почали розміновувати колишній авіаційний полігон "Яреськи" на межі Шишацького та Великобагачанського районів. Його створили в 1950-х. За радянських часів це був закритий об'єкт. Тут проводили бомбометання та бойові стрільби льотчиків радянської армії.

На полігоні щодня працює піротехнічна група з Полтави. Шестеро чоловіків одягають бронежилети, каски. Кажуть, спорядження важить понад 25 кг. Беруть міношукачі. Місце розмінування маркувальною стрічкою ділять на ділянки. Кожен працює на своїй.

— Да, мені прийдеться скоро несолодко, — каже піротехнік Максим Шаламович. Показує руками на зарості кущів. — Не пролізеш. Треба брати сікатор і вирізати. Це тобі не по полю шукати.

— Заразом кошика візьми. Може, там грибів неміряно, — сміється колега.

Працюють один від одного на відстані понад 100 м. За годину чути з рації:

— На ділянці вибухонебезпечний предмет.

Піротехніки різко випростуються і зупиняються. Кладуть міношукачі. Касок, жилетів не знімають. Чекають команди. Старший групи підходить до сапера. Знахідку обгороджують стрічкою і продовжують роботу. Це місце кілька днів охороняє міліція, потім  підривають. Постійно дають оголошення в місцеву пресу, аби селяни не наближалися до полігона.

Розмінувати ділянку в 1200 га сподіваються за чотири роки.

— Працюємо із сучасною апаратурою, — каже начальник групи Володимир Віннік, 33 роки. — Міношукач може виявити бомбу на глибині до 3 метрів. Кілька років тому в цьому масиві підірвали бомбу на тисячу кілограмів, її знайшли грибники. Така покриває осколками територію в радіусі 1 кілометра.

Розмінування почали з окраїни полігона. Рухаються до центру, де стояли макети танків та іншої техніки. Там кількість бомб і реактивних снарядів, що не зірвалися, у кілька разів більша.

— Як був малим, тільки й балачок було: полігон, солдати, техніка, бомби. Так хотілося все побачити на власні очі, — згадує начальник Великобагачанського рятувального управління 37-річний Сергій Гайворонський. — Сідаю на "Орльонка" і по лісовій дорозі на полігон. А тут раз — солдати. Спустять колесо, викрутять ніпель, викинуть і я 10 кілометрів іду пішком додому й думаю: як тих солдатів обдурити.

Сапери кажуть, кілька років тому місцеві викопали бомбу. Почали розбирати. Від вибуху один загинув, двоє сильно покалічилися.

За попередніми підрахунками на полігоні "Яреськи" — понад 500 т бомб і снарядів. За кілька тижнів піротехніки відшукали та знешкодили близько 20.

Зараз ви читаєте новину «500 тонн бомб і снарядів шукають на полігоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути