пʼятниця, 22 вересня 2017 00:55

30 тисяч хасидів святкують Новий рік в Умані

Автор: www.twitter.com.IamKrus
  Паломники-хасиди заполонили вулиці Умані на Черкащині. В місті відзначають 5778-й юдейський Новий рік. Живуть у готелях і квартирах. За два тижні перебування платять господарям майже 13 тисяч гривень
Паломники-хасиди заполонили вулиці Умані на Черкащині. В місті відзначають 5778-й юдейський Новий рік. Живуть у готелях і квартирах. За два тижні перебування платять господарям майже 13 тисяч гривень

Понад 30 тис. хасидів із 14 країн світу приїхали святкувати Юдейський 5778-й Новий рік в Умань на Черкащині. Цьогоріч він припав на 20 вересня. Паломники відзначатимуть свято майже 10 днів.

В Україну хасиди їдуть, бо тут похований їхній духовний лідер рабі Нахман. Намагаються відвідати його могилу. Вірять, що тоді цілий рік у них буде щасливе життя.

Місцеві здають приїжджим квартири в оренду. За 10 днів беруть до $500 –13 тис. грн. За додаткову плату перевозять багаж. 26 грн просять за одну перенесену сумку.

— Цього року хасидів багато, — каже уманчанка 39-річна Ірина Позичук. — Вільних місць у готелях і квартирах немає. Своє житло ми теж здаємо. А з чоловіком і дітьми живемо цей час у батьків. Залишимося до кінця наступного тижня. У нашому домі всі так роблять. Виселилися всі сусіди.

Місто патрулюють понад 500 поліцейських. Ще 17 правоохоронців прибули з Ізраїлю. Звідти хасидів приїхало найбільше.

— Поліцейські патрулюють на 43 маршрутах, — говорить речник Черкаського обласного управління поліції Дмитро Грищенко, 35 років. — Є 16 стаціонарних постів і 10 контрольно-пропускних пунктів. Усі правоохоронці несуть службу з табельною вогнепальною зброєю. Поки що грубих порушень порядку не було.

19 вересня українські та ізраїльські поліцейські затримали хасида, який віз в Україну наркотики. Знайшли 25 пакетів канабісу. Також за перші два дні святкування паломники спалили кілька балконів у багатоповерхівках. Смажили там шашлики.

2016-го в Умань приїхали майже 31 тис. хасидів. Цьогоріч їх може бути на 10 тис. більше. В Україну паломники здебільшого прибувають літаками, що сідають у аеропортах Вінниці, Києва, Одеси та Львова.

Торік хасиди поповнили бюджет Умані на понад 8 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «30 тисяч хасидів святкують Новий рік в Умані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути