середа, 09 січня 2013 07:00

250-кілограмові скульптури з квітів у льоду облизують діти

Автор: фото: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Композиції з квітів у льоду робили за температури мінус 25 градусів. Дистильовану воду заливали шарами
Композиції з квітів у льоду робили за температури мінус 25 градусів. Дистильовану воду заливали шарами

— Подібних виставок не існує ніде в світі. Окрім подиву, інших емоцій у відвідувачів немає, коли бачать ці заморожені квіти. Іноді діти намагаються лизнути скульптури, для фігур це не страшно. Більше батькам треба хвилюватись, аби малі не застудили горло, — розказує про виставку заморожених квітів 37-річний Олексій Бондар, представник оргкомітету заходу. Вона відбувається на столичному Співочому полі.

10 скульптур — букети у брилах льоду — створили в комунальному підприємстві "Київзеленбуд". Кожна важить 250 кг.

— Спочатку думали зробити квіти з криги, але погода в нас така — може підвести. А ще людям і так достатньо холоду, — продовжує Олексій Бондар.

Майже всі букети — з троянд різних розмірів і зелені. Один із пурпурною орхідеєю, ще один з ірисом.

— Услышала, что выставка очень красивая. И вход для пенсионеров бесплатный, — у п'ятницю по обіді киянка 71-річна Антоніна Ляховська розглядає заморожені троянди. — Давно вмію заморожувати квіти у льоду. Зриваю квітки герані. Розкладаю їх у формочки для льоду. Заливаю водою, обов'язково охолодженою кип'яченою. Тоді немає пухирців. І в морозилку на ніч. Зранку вмиваюся кубиками. І гарно виглядає, і корисно для шкіри.

Квіткові композиції розставили на тумбочках у наметах неподалік сцени. Навколо близько сотні людей. Фотографують скульптури на мобілки та фотоапарати. З колонок чути класичну музику.

— Видишь, все заморожено, даже веточки, — звертається до доньки Олена Зеляк, 37 років. Вони розглядають букет із трояндами та папороттю. Ззаду за тумбою сидить електрик. Лагодить дроти. У темряві букети будуть підсвічувати.

— А когда их отморозят? — питає 5-річна Вероніка.

— Они сами отморозятся, — пояснює мати.

— Кожен район робив квіткову композицію, потім везли їх у спеціальне місце в Києві, де є кріокамера, — говорить Олексій Бондар. — При мінус 25 градусів квіти шарами заливали дистильованою водою. Залежно від складності процес триває тиждень-два. Останні кілька днів на вулиці було вище нуля, й нічого не пошкодили.

Виставка триватиме до 27 січня.

Зараз ви читаєте новину «250-кілограмові скульптури з квітів у льоду облизують діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути