Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2009 07:38

150 гривень хабара платять за можливість торгувати біля вокзалу

58-річна Світлана Петрівна із села Шевченкове Броварського району Київщини у вихідні їздить електричкою до столиці продавати м"ясо та сало. Торгує без дозволу біля Дарницького вокзалу. Щотижня платить міліції хабара — 150 грн.

— Гроші збирає Марина, що продає на перехресті солоні огірки та кислу капусту, — Світлана Петрівна показує у бік продуктового базару на вул. Бориспільській. — Вона приходиться дальньою ріднею комусь із міліціонерів, які слідкують за ринком. Марина або її чоловік раз на тиждень обходять усіх, збирають гроші. Тоді мєнти нас не чіпають.

Продавці картоплі та овочів платять 50 грн на тиждень. Торговці молоком і сиром — 100 грн. Ті, чий товар м"ясо, сало та ковбаса, — 150 грн. Якщо хтось відмовляється давати гроші, має проблеми.

— Місяць тому причепився один тутешній дуже вредний сержант до чоловіка, який привозив капусту й буряки, — продовжує торговка. — Він не мав грошей заплатити. Сержант ухопив дядька за шкірки й затягнув у "бобик". Побачили ми його через два тижні. Розказує, що у відділку його протримали всю ніч. Побили, а на ранок відвезли в суд і дали 10 діб. Тепер він возить городину на Троєщинський ринок.

Побили, а на ранок відвезли у суд і дали 10 діб

Найбільше стихійні торговці бояться рейдів патрульно-постової служби міліції. Домовитися з ними важко, бо ті, доки не виконають плану із затримання нелегальних продавців, грошей не беруть. Тому коли біля стихійного ринку з"являються патрулі, продавці швидко скидають товар у торби й тікають. Хто не встиг — ночує у відділку.

— Я було виклала сало біля зупинки трамвая. А тут із-за рогу підійшли два немісцеві міліціонери, — згадує Світлана Петрівна. — Сказали збирати речі та йти за ними. Я хотіла відкупитися, пропонувала 50 гривень. Але вони затягли мене у відділення. Забрали 5 кіло сала, склали протокол. 50 гривень віддала за те, щоб на ніч відпустили додому. Але зранку мусіла повернутися в Київ і прийти до суду. Суддя припаяв штраф у 108 гривень.

Окрім ППС, рейди по ринках проводять районні та міські контролюючі органи або податківці. Але місцеві міліціонери попереджають про це продавців. У день рейду ті не виходять торгувати, а міліція забирає так званих "зальотних" — тих, що стоять на ринку двічі-тричі на місяць і не платять хабарів.

Зараз ви читаєте новину «150 гривень хабара платять за можливість торгувати біля вокзалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути