Ексклюзиви
середа, 18 лютого 2009 18:02

13 школярам стало зле після проб Манту

Під час планових проб Манту 13 учнів зі шкіл N28 і N76 Харкова почали скаржитися на погане самопочуття.

— Моя Іринка після школи прийшла сама не своя, — розповідає мати учениці четвертого класу Оксана Міронова. — Жалілася, що після уколу в неї дуже боліла голова, нудило.

Щеплення в той день робили учням четвертих, шостих та восьмих класів. Неприємні відчуття минули за 3–4 год. Наступного дня діти, які почувалися зле, прийшли до школи.

— Ми одразу розіслали телефонограми до всіх закладів із вимогою негайно припинити проби, — розповідає завідувач епідвідділу міської санстанції Людмила Клещар. — З"ясували, що такі хворобливі відчуття викликав туберкулін серії 14/49.

Ці ліки ввели 10 тис. харківських дітей. 9 тис. школярів після негативної реакції на туберкулін медики оглянули ще раз.

— Нас насторожили ці неадекватні реакції. Тому медики обійшли класи знову. Наші побоювання підтвердилися. Ще у 28 дітей ми побачили нетипове посиніння в місці ін"єкції, — говорить голова Департаменту охорони здоров"я та соціального захисту Харківської міськради Ігор Шурма. — Дітей детально обстежують. Хоча вони й почуваються добре, все одно нехай здадуть всі аналізи, — каже Ігор Шурма.

Заборонена до використання серія туберкуліну опечатана. Її зберігають у поліклініках у окремих боксах.

— Ось вона в нас, у холодильнику, на окремій полиці. Чекаємо розпорядження Міністерства охорони здоров"я — чи можна її використовувати далі, чи треба вилучать, — показує пластикову коробку із надписом "карантин" головний лікар дитячої поліклініки N16 Тетяна Божко.

Після випадків нетипової реакції батьки почали масово відмовлятися від проб Манту.

— Я боюсь за свою дитину, — говорить Ганна Гнатик. — Хтозна, що вони там їй вводять. Чи добре оглядають до того. Бо торік моя Ліна сказала, що лишень їм голови подивилися, і все. Я цього разу не дала згоди на проведення проб.

Лікарі радять не відмовлятися від туберкулінодіагностики.

— Тому що проби Манту — то єдиний спосіб виявити нелегеневі форми туберкульозу. Приміром, туберкульоз кісток. Торік у нас був випадок захворювання на туберкульоз слинної залози. Ніяка флюорографія такого не виявить, — пояснює Тетяна Божко.

Туберкулін виробляють у Харкові, на підприємстві "Біолек". Керівництво підприємства від коментарів відмовляється. Зразки проблемних ліків відправили до Київського центру імунобіологічних препаратів.

Зараз ви читаєте новину «13 школярам стало зле після проб Манту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути