Ексклюзиви
пʼятниця, 10 червня 2011 07:45

Подізус їсть личинок

Для знищення колорадського жука молдовські вчені вивели жука подізуса. Він їсть яйця та личинки шкідника.

— Це винахід молдовського інституту біологічних методів захисту рослин, — каже проректор Полтавського аграрного університету 70-річний Микола Опара. — Подізус невеличкий, сіренький, плюгавенький. Схожий на довгоносика, тільки більший. Їсть личинки колорадського жука й озимої совки. Дуже прожорливий. Я випросив самця і самочку, щоб у себе розвести. То за кілька годин, що їхав із Молдови до України, дві комахи з'їли повну сірникову коробку личинок жуків. Одна біда — вони не переживають наших зим, гинуть за 5-градусного морозу.

Раніше селяни обсаджували ділянки картоплі коноплями. Можна посадити між кущами картоплі нагідки або чорнобривці. Запах квітів відлякує колорадів.

— Коли кущики підростуть, скроплюйте їх кислою сироваткою, — каже Микола Миколайович. — Мені вистачає тричі на тиждень покропити, щоб жуки пропали.

На своєму городі він посипає картоплю цементом.

— Є такий цікавий метод, — знімає двома пальцями чорного жука, який повзає по сорочці, і ставить його на травинку. — Візьміть цементної пилюки, згорніть у капроновий чулок. Прив'яжіть на довгій палиці, щоб не замаститися. Рано, коли листочки ще вологі, ходіть городом і притрушуйте. Тільки не перестарайтеся, листя не має стати сивим від пилу. Личинки почнуть їсти листя, кишковики в них зацементуються, й вони загинуть. Півкілограма цементу вистачить на гектар.

 

Жука використовують як наживку в риболовлі. На нього добре клює головень, в'яз, ялець, чехоня, жерех. Личинками жука заманюють окунів, плотву, карася та коропа. Жуків висушують на сонці, подрібнюють i змішують із меленими сухарями та глиною.

250 000

Стільки колорадських жуків у другому поколінні можуть наплодитися від однієї самиці. Такий приплід з'їдає понад 1 т картоплі.

3

Стільки років без води та їжі у стані сну може прожити колорадський жук у землі, на глибині до 1 м. Запах картоплі, помідорів, баклажанів і тютюну жуки чують за 1,5 м.

 

Зараз ви читаєте новину «Подізус їсть личинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути