Ексклюзиви
пʼятниця, 01 квітня 2011 05:15

Радіаційне забруднення з Японії українцям не загрожує

Мікроскопічну кількість ізотопу йоду-131 з аварійної атомної електростанції "Фукусіма-1" в Японії виявили на території України. Про це заявив колишній головний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки Михайло Гашев.

— Щодня концентрація йоду-131 збільшується на 10–15 відсотків. Але про критичну ситуацію говорити зарано. Радіаційне забруднення з Японії українцям не загрожує, — розповідає 27-річний Артур Денисенко, координатор енергетичної програми Національного екологічного центру України. — Усе-таки острови розташовані досить далеко від нас.

З часом радіаційний фон в Україні може погіршитися?

— Усе залежатиме від масштабів викидів на "Фукусімі-1" і від того, чи зможуть японці взяти під контроль реактори. Проте слід пам'ятати, що після Чорнобиля різниця між наявним фоном і допустимим вища на кілька порядків. І це може ускладнити ситуацію.

Яких заходів слід уживати, щоби знизити ризики для здоров'я?

— Якщо ситуація стане критичною, то насамперед необхідно заборонити продаж харчових продуктів просто неба, особливо молока.

На державному рівні слід уже зараз переглянути норми безпеки атомних станцій. Теза про безпечність атомної енергетики є ілюзорною. Не можна передбачити всього. Три тижні найбільш технологічно розвинена країна світу не може взяти ситуацію під контроль.

Які висновки має зробити наша влада?

— Аварія в Японії сталася на старих реакторах. У нас теж багато таких. Торік на Хмельницькій АЕС закінчився 30-річний термін експлуатації першого блоку, але керівництво держави подовжило його ще на п'ять років.

Потрібно помалу зменшувати частку атомної енергетики в енергобалансі країни. Це має бути поступова і тривала кампанія.

Зараз ви читаєте новину «Радіаційне забруднення з Японії українцям не загрожує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути