вівторок, 22 січня 2013 11:30

В Єгипті торгуються по дві години
13

Фото: Фото: Ольга Борисюк

"Иди отсюда, ты мне весь бизнес испортила", - каже власник крамниці у Шарм-ель-Шейху Єгипті ламаною російською. Забирає зі столу товари, які я вибрала, - три ефірні олії, два папіруси, кілька пакунків чаю та закладку, яку перед тим вручив у подарунок. Ми торгуємося вже дві години. Від названої ним ціни 400 фунтів залишилося 200. Я наполягаю на 40. За цей час мене кілька разів пригощають холодним чаєм каркаде, мастять зап'ястя десятками різних ароматів і вмовляють купити кальян за сто доларів. Друзі, які чекають мене, тихо матюкаються. Вони вже обійшли усі довколишні крамниці. Розвертаюся і йду.

"Ну харашо, давай за сто", - зупиняє в дверях. Погоджуюся на 90 і забираю свої покупки. Вже вдома роздивляюся, що на одному з папірусів не Клеопатра, як розповідав продавець, а фараон-чоловік. Також на ринку продають дешеві спеції - корицю, аніс, розмарин. Дуже багато фруктів. Кілограм гуави, манго або маракуйї можна купити за 5 гривень на наші гроші. Яблука і вишні - за 40. Ціни на все стоять у доларах і фунтах. Вигідніше купувати за фунти. Треба одразу наміняти дрібних. Здачі не дають.

Ідемо ринком. На кожному кроці зупиняють араби з криками: "Купи кошка, красивий кошка, красивий Рамзес", "Я холостой", "Я очень холостой".

"Арабам там нудно. Поважають тих, хто торгується. Англійців і росіян, які беруть одразу, вважають за лохів. Зроблять яку хоч знижку, якщо ви їх розважите, - каже турист із Білорусі Степан. Він навчає їх російських слів. - За мовні курси особливо вдячні, бо це їхній заробіток. Я їх вчу загадувати загадки".

На вулицях Шарм-ель-Шейха дуже спокійно. Це тільки тому, що тут вся територія проглядається поліцейськими у штатському. Якщо когось впіймають на порушенні - викинуть звідси. Араби за своє місце тримаються. Тут дуже престижно працювати, бо робота є тільки в Каїрі і на курортах. Це закрита зона. Місцеві тут не живуть. У Хургаді гірші умови."

Їдемо на екскурсію до пірамід у Каїр. Добираємося цілу ніч на автобусі. Врешті на піраміди відводять всього годину. Бігаємо з натовпом туристів. Арабський хлопчик років шести показує, як позувати, щоб вийшли гарні фото. Каже, куди стати і як поставити руки. Тоді просить гроші. Даю два фунти. З усіх сторін збігаються інші. Швидко тікаємо.

Потім дві години гід водить туристів парфумерними і шкіряними магазинами. Також на фабрику папірусів. Нам розповідають, що по 500 доларів - найкращі. Мнуть їх і дають нам помацати. Якась російська туристка одразу бере три.

Вулицями Каїру бігають щурі. Рух у місті шестисмуговий. На дорозі - дорогі джипи, маленькі легківки, багато мотоциклів. Годину стоїмо в пробці, яка утворилася через віслюка, що виїхав на зустрічну.

Зараз ви читаєте новину «В Єгипті торгуються по дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути