пʼятниця, 08 червня 2012 14:12

У Більшівцях заговорив закинутий костел
5

Івано-франківський  історик, археолог та краєзнавець Марія Вуянко любить возити своїх столичних гостей та друзів із зарубіжжя до Галицького району.

По-перше, від обласного центру рейсовим автобусом за 30 хвилин можна доїхати.

По-друге, тут стільки цікавої старовини й сучасності переплелося, що є на різні смаки.

Нещодавно, каже, відкрила для себе Костел Благовіщення в Більшівцях – одна із найвизначніших пам'яток пізньобарокової архітектури ХVІІІ ст. Він височить на містечком Більшівці й що липня приймає паломників.

"На Прикарпатті під охороною держави знаходиться 28 костелів і 4 синагоги. Костели, в основному, барочного стилю відзначаються монументальністю і величністю. Найвизначнішим з них є костел кармелітів 1624 р. в смт Більшівцях Галицького району", - розповідає історик.

Історія костелу кармелітів тісно пов'язана з іменем коронного гетьмана М. Казановського – власника Більшівців від 1617 р. Він був фундатором будівництва дерев'яного костелу та монастиря у 1625 р. Монастир кармелітів збудовано на високому пагорбі. Через деякий час його разом з костелом обвели мурованими цегляними стінами. Висота стін місцями досягала двох метрів, а ширина – близько метра. Монастир був сполучений з костелом двома ворітьми: західними і східними.

Західні ворота, які розміщені між корпусом келій та костелом, є своєрідною в'їзною спорудою – це ворота-проїзд в одноповерхову сторожку (другий поверх втрачено).

Тепер західний корпус келій монастиря – це двоповерхова цегляна споруда, прямокутна в плані, розташована з південного боку костелу на віддалі близько десяти метрів.

У ХІХ ст. монастир кармелітів був одним із найбільших у Галичині..

Тут видавали книги, малювали ікони, опікувалися хворими та школою, при монастирі існував притулок для вбогих. До Першої світової війни конвент у Більшівцях був центром римокатолицької парохії.

Сьогодні у костелі та монастирі знову чути голоси. Зараз кляштор належить ордену францисканців. Справою оновлення костелу зайнявся отець Григорій Цимбала чину отців францисканців. На відновлення костелу потрібно не менш ніж мільйон доларів.

Костел Відвідання Єлизавети Пресвятою Дівою Марією знаходиться за адресою вул. Івана Франка, 7, однак його видно звідусіль, оскільки збудований на пагорбі, що вивищується над селищем. Кожен рік 16 липня сюди приходять на прощу багато людей.

Реставрацію костелу та всі розкопки навколо фінансують поляки. За кошти програми Міністерства культури Польщі відновили костел, відбудували монастир, щорік проводять  спільні наукові конференції.

"Серед знахідок на монастирському пагорбі немає якихось особливо сенсаційних речей. Але крем'яні знаряддя кам'яного віку, трипільські черепки, знахідки епохи бронзи та Галицької Русі є дуже цінними для науковців, бо несуть багато інформації. З їхньою допомогою можна робити таку собі реконструкцію життя тих народів, які колись заселяли наші землі.- розповідає Марія Вуянко.

Зараз ви читаєте новину «У Більшівцях заговорив закинутий костел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути