Ексклюзиви
вівторок, 15 листопада 2011 15:09

У Тараканівському форті живуть привиди солдатів
8

27-річний Сергій Дем'янов із Рівного у вихідні ночує у форті 19 ст. Розміщений він в селі Тараканів Дубенського району на Рівненщині. Однієї ночі чоловікові привидилися духи померлих польських і радянських солдатів, які загинули тут під час запеклих боїв у липні 1920 року.

"Я наче окаменів. Була глуха ніч. Чую чиїсь кроки й голосне клацання затворів вогнепальної зброї. Потім з місця, де я розпалив вогнище й напнув намет, невидива сила поволокла вязку дров. У мене все похололо. Здалеку було видно силуети солдатів. Мені здалося, що вони розмовляли польською та росіською мовами", - згадує Сергій Дем'янов.

Краєзнавець на громадських засадах опікується фортом. У вихідні прибирає сміття й скошує бадилля. Він охоче розповідає туристам про минуле фортифікаційної споруди, ділиться враженнями від побачено.

"Форт збудували в кінці19 ст. Його звели за 50 км від тодішнього кордону Російської імперії з Австро-Угорською. На відкриття приїздив імператор Олександр ІІІ", - розповідає хлопець. – У форті могли розміститися до 800 солдатів. Він був неприступним. Казарму й каземати захищали два ряди товстих стін з цегли, бетонні та земляні вали. У ньому було 40 важких далекобійних і легких гармат, кулемети. Підземлю міг сховатися цілий бронепотяг".

Сергій Дем'янов каже, що після війни в 1945 р. у форті заблукав і загинув загін "енкаведистів". Тоді забетонували входи до чотирьох його підземних поверхів.

"Рятуюся тут від міського галасу. Беру намет, ліхтар на акумуляторах, харчі й гайда в Тараканів. Форт вночі живе своїм життям. Хто хоче перевірити себе на сміливість, то раджу приїхати на нічліг сюди. Головне не лякатися несподіваних звуків і тіней. Можливо, тут є вікно в інший світ чи простір. Інакше  не знаю як пояснити те, що тут відбувається", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «У Тараканівському форті живуть привиди солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути