Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2012 00:59

У селище Підкамінь їдуть побачити 16-метровий чортів камінь
13

Фото: Віктор Гомоль

"Давно то було. Нашим прадідам цю історію їх діди ще розказували. Однієї ночі чорт взяв десь у Карпатах велетенську каменюку собі на мізинчик і поніс на Почаїв. Хотів завалити лавру. Але дорога була неблизька. Коли добрався до цієї гори, то вже заспівали треті півні. Й чортяка не втримав каменя. Він впав, а той навтьоки з відси, - розповідає пастух Василь біля підніжжя узгір'я на околиці селища Підкамінь Бродівського району на Львівщині. Каже, що вночі до каменю ліпше не ходити. - Там наче колись було місце жертвоприношення, а потім – кладовище. Кам'яні хрести та надгробки збереглися до наших днів".

Висота каменюки становить 16 м. На її маківці місцеві мешканці встановили синьо-жовтий прапор. Дивовижну брилу видно здалеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На острові Ява храмовий комплекс Прамбанан збудований для богів

"Багато чули про цей химерний камінь. Оподалік він здається набагато меншим. А коли піднімешся на гору, то розумієш його велич. Неймовірно, але ця каменюка висотою в 3-поверховий будинок буде, - дивується Олег Данилюк із Тернополя. Він приїхав разом із сім'єю, аби на власні очі побачити камінь.

Екскурсоводи розповідають туристам, що камінь є унікальною пам'яткою природи. Називають його останцем, тобто таким, що зберігся з попереднього геологічного періоду.

"Не обійшлося тут без містики. Напевно, правдивіше виглядало, аби цей камінь зберігся до наших днів десь біля підніжжя. А то ж на самій вершині. Наче й насправді його хтось приніс сюди, - розмірковує Денис Барнак із Луцька. – Перед поїздкою читав, що камінь був колись немов ідолом для місцевих мешканців. У ньому із західного боку є заглиблення у вигляді серця. Напевно, тут відбувалися різноманітні обряди, люди приносили в дар богам цінні речі, або худобу".

Навколо каменю збереглися могили та кам'яні хрести з видовбаними на них написами. У селищі розповідають, що на узгір'ї колись була церква. Неподалік гори з каменем є дві печери. Біля однієї з них поставили великий хрест, а вхід загородили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мусульманин з Боснії пішки дістався до Мекки

"Приїздили сюди років десять тому з райцентру науковці. Казали, що в цих печерах були церква та капличка. Потім років 200-300 тому добували камінь для будівництва. Наче з нього домініканський монастир на сусідній горі звели", - пояснює місцевий пастух.

У Підкамінь ліпше їхати машиною. Селище знаходиться за 25 км від райцентру Броди. З 2007 року що серпня біля узгір'я з величезним каменем проводять етнографічний фестиваль "Підкамінь".

Зараз ви читаєте новину «У селище Підкамінь їдуть побачити 16-метровий чортів камінь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути