Ексклюзиви
середа, 07 листопада 2012 16:36

У Корсунь-Шевченківську росте рідкісне дерево з плодами, що "пахнуть" лайном
13

Вхід на територію палацового ансамблю
Фото: Фото: Тетяна Іваночко
Колишня контора й будинок управителя. Зараз житловий

Місто Корсунь-Шевченківський розташоване на північному сході Черкаської області обабіч річки Рось, за 76 км від Черкас. Є одним із найдавніших міст України.

На території сучасного міста знайдено поселення трипільської культури, доби бронзи та скіфських часів, могильник і 4 поселення черняхівської культури. Знайдені речі зберігаються у тутешньому музеї краєзнавства.

Головною прикрасою міста є палацовий ансамбль. Його започаткував князь Станіслав Понятовський як літню заміську резиденцію 1782-го року. Розташований він на кількох островах річки Рось. У середині ХІХ століття палацовий ансамбль за часів нового власника князя Павла Лопухіна зазнав кардинальних змін. Зокрема, князь наказав знести мансарду, яка з'єднувала палац і флігель. Але збереглися каретна, внутрішній дворик дві з трьох капличок, контора й будинок управителя.

Найпопулярніша легенда Корсунь-Шевченківського - про нещасливе кохання. Традиційна для української культури. Вона розповідає, що у княгині була дуже красива покоївка, яку звали Наталка. Імені княгині не називає, але цей палац пам'ятає тільки двох - Жанну - дружину князя Павла, і останню - Ольгу Валеріанівну Лопухіну. Скоріш за все, легенда стосується першої. Наталка покохала хлопця на ім'я Ян. Вона була кріпачкою, а він із заможної родини, вона - православна, він - католик. Княгиня не дала дозвіл на шлюб - в такому випадку Наталка стала б вільною. Тоді закохані взялися за руки й зістрибнули з гори, яку відтоді називають Янталкою. Наприкінці ХІХ століття її засадили бузком. Тут же зберігся вхід у колишній винний погріб. За часів Другої світової війни тут було німецьке кладовище. Наприкінці ХХ століття останки перепоховали у Києві.

На місці, де була мансарда зараз невеличкий сад, де росте дуже рідкісне для Європи реліктове дерево - гінгко. Воно поширене тільки на території Китаю. Його плоди мають специфічний терпкий запах, схожий на собаче лайно. Відварене або смажене насіння гінкго з давніх часів використовують в медицині та косметології. Зокрема, для лікування судинних захворювань, при атеросклерозі, розсіяному склерозі, для поліпшення пам'яті та концентрації уваги.

Також на території заповідника є великий ландшафтний парк з князівською алеєю.

Заробіток за відвідування заповідника та екскурсії - єдиний для музею. Квитки коштують 5-20 грн — ціна залежить від кількості місць, які ви бажаєте відвідати. За фото і відео зйомку треба доплачувати 50 грн. Тут є проблеми з опаленням, не вистачає коштів на відновлення побуту часів князів Лопухіних.

Вихідними тут людно. У парку та дворику палацу фотографуються молодята, приїжджають на екскурсії з інших міст.

"Приїхала сюди з Києва зі своїм чоловіком. Виграли екскурсію у акції "Відкривай Україну з Master Card". Розплатилася в супермаркеті зарплатною карткою. За декілька тижнів дзвонять: ви виграли поїздку на двох до Корсунь-Шевченківського. Кажу, та я ніде не брала участі! Найбільше тут сподобалася бальна зала з височезними стелями. Шкода тільки, що не відтворений побут, немає меблів, а тільки зброя скрізь", - розповіла киянка Ольга.

З Києва до Корсуня-Шевченківського ходять автобуси з автостанції "Видубичі", з Черкас — з центрального автовокзалу.

Зараз ви читаєте новину «У Корсунь-Шевченківську росте рідкісне дерево з плодами, що "пахнуть" лайном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути