середа, 10 жовтня 2012 10:01

У білоруських магазинах повно української олії та цукерок
10

Українською олією смажать млинці на білоруських кухнях
Фото: Фото: Олена Потоцька
1 травня на проспекті Незалежності в Білорусі нагадує "першотравень" 80-х років
У магазинах переважна більшість товарів - українські та російські
Костел Св. Симеона та Св. Олени у Мінську
Національну бібліотеку білоруси називають чупа-чупсом

24-річна юрист з Полтави Олена Потоцька разом з подругою подалася на вихідні автостопом у Білорусь.

"Кордон з Білоруссю називаєтсья "Нова Гута – Нові Яриловичі" – два села по обидва боки кордону. Треба заповнити міграційну карту: прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані, мету візиту – підкреслюємо "туризм", кількість днів. Якщо більше трьох, то потрібно офіційно зареєструватися в міліції. Це складно зробити, тому є багато фірм, які за гроші пропонують фіктивну реєстрацію. В Мінську на вокзалі купа оголошень "реєстрація", як у нас "квартира".

Трикілометрова нейтральна зона між Україною і Білоруссю, за словами дівчини, сіра: на одному кінці – бігборд білоруською - "Ласкаво просимо до Білорусі", з іншого "Ласкаво просимо в Україну", тільки в українському запрошенні відпала одна буква.

"Білоруси, які підвозили, виявилися всі веселі і привітні. У Білорусі більше хороших доріг, ніж у нас. Біля траси в білорусі два метри від дороги вправо-вліво - ліс і болото. Такий пейзаж не змінювався кілометрів 200. Якби нас там застала ніч, не було б навіть, де поставити намет. Звернули увагу, що трасою їдуть цілі каравани бусів, напхані людьми. Виявилось, це білоруси вертаються з Хмельницька. Там вони на базарах скуповують речі значно дешевше, ніж їх можна купити в Білорусі."

На мінське метро дівчата встигли, тому що воно працює до першої ночі.

"Наступного дня ми переконалися, що в Мінську - "Радянський Союз форева", хоча вже повно неформалів. Архітектура страшна. А тамтешній палацом культури треба дітей лякати. Він виглядає як саркофаг чи павук-спрут. Вразило, що на вулицях дуже мало людей, на відміну від Києва. У них центральні вулиці і проспекти ніколи не перекривають на вихідні. Коли повернулася в Україну, було тісно. В тамтешньому супермаркеті "Першотравневий" відчули себе у власному "Сільпо". Олія вся українська, цукерки українські – дешевші і кращі за білоруські. Коли я побачила, що мій білоруський друг смажить на полтавській олії "Диканька", відчула гордість", - розповіла Олена.

Назад дівчата їхали без грошей і теж автостопом. Останні білоруські рублі витратили в Мінську.

"Один водій розповідав, що працює в селищі Дрозди будівельником. Це наче українська Конча-Заспа: там живе Лукашенко і купа наворочених дядьків. Він був реально злий на владу, казав, що його дружина з двома вищими освітами отримує на наші гроші близько двох тисяч гривень. Розповідав, як в білоруській армії вчать голосувати солдат. Напередодні виборів президента кажуть: "У бюлетені буде написано "Лукашенко". Якщо ви за Лукашенка, то ставите плюсик, якщо проти, то ставите навпроти нього галочку."

Надвечір водій висадив нас на узбіччі біля ліска і застеріг, щоб були тут обережні, тому що в цьому місці часто трапляються дівчата легкої поведінки: "Стережіться, щоб і на вас не подумали". Ми не дуже боялися, тому що з великими наплічниками, і в дорожньому. Попрощалися і присіли на узліссі перекусити за метрів 20 від дороги. Раптом зупиняється біля нас іномарка, двоє хлопців опускають віконне скло і запитують: "Девушки, вы работаете?" Нам перехопило подих, а потім я серйозно заявила, що ні. Вони не зрушили з місця. Ми злякалися, що нас таки змусять працювати. Закричали їм, що туристи. Лише після цього вони поїхали.

Зараз ви читаєте новину «У білоруських магазинах повно української олії та цукерок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути