вівторок, 17 жовтня 2017 10:55

Сільський музей на Харківщині вражає картинами Малевича і Пікассо
16

Фото: Олег БОЖКО

Дослідити цікаві місця Харківської області – гарна ідея на осінні вихідні. А цей регіон багатий туристичними цікавинками - садибами, палацами, водоймами. Хоча більшість із садиб і перебувають в неідеальному стані, все одно вони мають свій самобутній колорит і унікальність.

Одна з таких цікавинок Харківської області – Пархомівський історико-архітектурний музей. Знаходиться він у селі Пархомівка у двох годинах дороги від Харкова по напрямку до Сумської області. Багато хто досі не може повірити у те, що в цьому музеї є оригінали картин Пабло Пікассо, Казимира Малевича, Тараса Шевченко, Тетяни Яблонської, Іллі Рєпіна та багатьох інших видатних художників.

Автор: Олег БОЖКО
 

Звідки ж у звичайному сільському музеї – такі унікальні зібрання картин? Слід завдячувати звичайному сільському вчителю Панасу Луньову. Саме він за часів СРСР під час свого викладання у школі села Пархомівка почав колекціонувати картини. Одночасно він намагався прищепити любов до мистецтва у своїх учнів. Після Другої світової війни, коли на Харківщині, як і в інших регіонах України, панувала бідність, унікальні картини часом могли віддати за безцінь, або обміняти просто на шматок хліба чи склянку солі.

Автор: Олег БОЖКО
 

Сільський вчитель збирав картини сам. Допомагали приватні колекціонери, Харківський художній музей. Згодом зав'язалися контакти із галереями Німеччини, Росії. Йшов час, і музей, що спершу розміщувався в одному з класів сільської школи, переріс у повноцінний музей. Поет і публіцист Ілля Еренбург подарував музею кілька робіт Пікассо. Серед них – всесвітньо відома картина "Голуб миру" і керамічна ваза "Сова". Картини Васнєцова, Верещагіна, Рєпіна, дарували російські галереї.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Таким зібранням картин можуть позаздрити навіть крупні музеї в Харкові, Києві чи Львові" – кажуть співробітники музею.

У селі Пархомівка в дитинстві жив і всесвітньо відомий художник, основоположник супрематизму, Казимир Малевич. Тут він закінчив місцеве училище, а його батько працював на місцевому цукровому заводі, займаючи посаду головного цукровара. Зараз сільський музей показує одну з картин Казимира Малевича, яка збереглася тут з тих часів.

Автор: Олег БОЖКО
 

Видатного сільського вчителя-колекціонера Панаса Луньова не стало кілька років тому. Згідно його заповіту, знамениті картини мають залишитись у Пархомівці. Але кілька років тому у музею з'явилися проблеми із приміщенням. Більше 10 років тому будівлю, де знаходиться музей, за безцінь продали на аукціоні. Власник будівель заводу і садиби-музею взяв кредит у банку, але швидко став банкротом. Музей міг лишитись без приміщення – тепер його міг купити на торгах хто завгодно. Під тиском громади і активістів до проблеми вдалося привернути увагу. Банк ПУМБ вирішив викупити будівлю на торгах і передати будівлю громаді. Тепер Пархомівський музей передали Харівському художньому музею.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Таких унікальних картин немає більше ніде в Україні. І тепер нарешті можемо сказати, що музей належить громаді. Приїздіть подивитись унікальні картини – не пожалкуєте!", - каже директорка Харківьского художнього музею Валентина Мизгіна.

Як доїхати до Пархомівки: Автобусом від автостанції у Харкові. Час у дорозі – близько двох годин.

Що ще побачити: Дорогою до Пархомівського музею можна подивитися Краснокутський Дендропарк, Шарівський палац і Наталівку – колишні володіння тамтешніх цукрозаводчиків Харитоненків.

Зараз ви читаєте новину «Сільський музей на Харківщині вражає картинами Малевича і Пікассо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути