вівторок, 07 липня 2020 18:47

Показали 5 маловідомих місць України для фантастичного відпочинку
6

Цьогоріч через пандемію багато країн світу закрили свої кордони й українці масово звертаються до внутрішнього туризму. В Україні немало місць, здатних здивувати.

Про 5 цікавих місць для подорожей Україною розповідає BBC.

Рожеве Лемурійське озеро на Херсонщині
Фото: Q-lieb-in/Wikimedia Commons
Закинута радіолокаційна станція "Памір" у Чернівецькій області
Затоплена Свято-Преображенська церква в урочищі Гусинці
Казковий яр, Київська область
Водоспад Бурбун на Хмельниччині

Лемурійське рожеве озеро розташоване в Херсонській області неподалік села Григорівка Чаплинського району. До нього можна дістатися, винайнявши місцевого перевізника з села Чаплинка, куди ходить автобус із Херсона. Простіше приїхати автомобілем. Дорога в поганому стані, тож потребує додаткового часу.

Усі незручності винагороджує фантастичний краєвид.

Є декілька версій походження озера. Згідно з першою, у 1970-х тут упав радянський військовий літак. Начебто від удару й потужного вибуху на місці падіння утворилося озеро, що почало наповнюватися водою рожевого кольору. Є ще варіант, що літак упав неподалік. Коли діставали уламки, прокопали траншею, з якої почала просочуватися вода. Згідно з іншою версією, рожеве озеро - це залишки доісторичного Лемурійського моря.

Автор: evgeniy_gannotskiy
  Рожеве Лемурійське озеро на Херсонщині
Рожеве Лемурійське озеро на Херсонщині

Рожевий колір води обумовлений життєдіяльністю водорості дуналіелла солоноводна. Солоність води тут доходить до 300 г/л, тому іноді Лемурійське озеро називають українським Мертвим морем.

Вода збагачена мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористим магнієм і калієм, йодистим натрієм, бромистим магнієм. Лікувальні грязі водойми сертифіковані у ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото українського Рожевого озера потрапило до фіналу міжнародного конкурсу

Церква на воді біля Ржищева, Київщина. Спасо-Преображенська церква, побудована у ХІХ ст., стояла в центрі невеликого села Гусівці. Яке в 1970-х затопили під час для спорудження Канівського водосховища. Деякі пагорби опинилися вище рівня водойми. Зараз вони мають вигляд островів. На одному з них пагорбів за 200 м від берега стоять церква та дзвіниця в стилі українського бароко.

Тривалий час храм був покинутий і поступово руйнувався ззовні і всередині. Відновити його взялася релігійна громада УПЦ з Борисполя 2011 року.

Автор: Скрін з відео YouTube-каналу Slid
  Затоплена Свято-Преображенська церква в урочищі Гусинці
Затоплена Свято-Преображенська церква в урочищі Гусинці

Зараз комплекс складається з церкви та дзвіниці. До острівця веде місток з лівого берега Дніпра.

Дістатися до церкви можна зі Ржищева, куди доїхати з Києва - автомобілем або автобусом. Підплисти до церкви можна водою, для цього доведеться добиратися з пів години Дніпро. Оренда човнів є на Центральному пляжі міста. Це обійдеться у 600 грн.

Можна дістатися по суші - через Лівобережжя, від села Сошників їхати 15 км бездоріжжям.

Казковий яр на Київщині. Біля дороги між Васильковом і селом Велика Бугаївка є розгалужена система ярів площею майже 416 га. Серед них один виділяється мальовничими пейзажами, за що й отримав назву Казковий. Висота його схилів доходить до десятка метрів.

Улюблене місце фотографів і туристів зачаровує красою у першу половину літа, доки схили вкриті шовковистою травою. Це нагадує незвичайні краєвиди з кінотрилогії "Володар Перснів" або наче опиняєшся посеред Нової Зеландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київ, про який мало хто знає: показали безлюдні місця для прогулянок

5-метровий водоспад Бурбун у каньйоні річки Бобрівка - прихована перлина Хмельниччини. Навколо водоспаду утворилося озерце, оточене скелями й рослинністю. Вода чиста, має рідкісний бірюзовий відтінок, прохолодна.

Донедавна невідома місцина набуває популярності. Сюди їдуть відпочити, покупатися, насолодитися краєвидами. Біля водоспаду є декілька дерев'яних лавок зі столами, а на озері - два невеликі пірси.

Автор: Serhii Zysko/Wikimedia Commons
  Водоспад Бурбун на Хмельниччині
Водоспад Бурбун на Хмельниччині

Дістатися до водоспаду Бурбун можна лише приватним автотранспортом. Найближчий населений пункт - село Лисець Дунаївського району. Дорога в поганому стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полярники запрошують до екскурсії в один з найпівденніших музеїв світу

Покинута радіолокаційна станція "Памір" у Чернівецькій області - ще одна маловідома перлина України. Колишня станція протиповітряної оборони розташована на горі Томнатик у Карпатах на висоті 1565 м.

Дістатися сюди можна лише в гарну погоду, подолавши 15 км гірської дороги від села Шепіт Путильського району, що розташоване на українсько-румунському кордоні. Цей шлях можна подолати пішки або позашляховиком. Винайняти його можна у місцевих мешканців. Туристичним автобусом або легковиком проїхати цією дорогою неможливо.

З 1960-х до середини 1990-х РЛС "Памір" була секретним військовим об'єктом і розміщувалася високо в горах. У розпал холодної війни станція забезпечувала радіолокацію території від турецького узбережжя до Балтійського моря. Припинила існування 5 листопада 1995 року.

Автор: Oleksa Yarys//Wikimedia Commons
  Закинута радіолокаційна станція "Памір" у Чернівецькій області
Закинута радіолокаційна станція "Памір" у Чернівецькій області

Зараз на території колишньої військової бази збереглося 5 куполів, а також господарські приміщення - казарми, будинок офіцерів, бункери.

У куполах до наших днів залишилася лише одна радіолокаційна антена далекого спостереження "П-14 Лєна" - найбільше досягнення того часу.

Схоже, що через карантинні заходи багато країн світу відкриватимуть кордони для туристів дуже обережно і повільно. Це гарний шанс дослідити нашу країну після того, як карантин завершиться.

Пропонуємо відкрити для себе Бердичів – місто у Житомирській області за180 км від столиці.

Зараз ви читаєте новину «Показали 5 маловідомих місць України для фантастичного відпочинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути