пʼятниця, 05 липня 2019 07:25

Організували першу подорож, щоб не бачити п'яниць

178 років тому, у 1841 році Томас Кук відкрив перше у світі туристичне агентство.

33-річний баптистський проповідник Кук не любив п'яниць, а їх в Англії того часу була чимало. Щоби заохотити парафіян вести тверезий спосіб життя, він вирішив організувати 20-мильну поїздку залізницею між містами Лестер і Лафборо. В тому районі її проклали недавно, і паротяг вважався новинкою. В дорозі усім пасажирам видавали чай і булочку. Кук брав за тур 1 шилінг – стільки ж коштував квиток на омнібус.

  Томас Кук
Томас Кук

Набралося 570 охочих поїхати з ним. Групу супроводжував духовий оркестр.

Поїздка, яка відбулася 5 липня, вважається першою в світі організованою груповою подорожжю, яка відповідала основним принципам сучасного туризму. Були визначені мета і тривалість, організовані транспорт, харчування та розваги.

Після, Кук розробив туристські маршрути по багатьох європейських містах. У 1865 році він відкрив для співвітчизників Новий Світ, а для американців – батьківщину їх предків. Діяльність здійснювалася через агентство "Томас Кук і син", – першої контори, що спеціалізувалася на організації туристичних поїздок. Одним з перших американських клієнтів фірми став Марк Твен.

У 1872 році Кук організував перший навколосвітній круїз, в ньому взяли участь 10 чоловік. Для того, щоб об'їхати земну кулю запланованим маршрутом, групі знадобилось 222 дні. В наш час цей шлях можна подолати за тиждень.

  Плакат тур-оператора "Томас Тур"
Плакат тур-оператора "Томас Тур"

У 1890-і роки сім'я Куків першою організувала поїздки через усю Європу в Азію на поїзді по Транссибірській магістралі.

Після смерті Томаса Кука у 1893 р. власниками його компанії стали його три сини. Бізнес компанії розрісся і включав наприкінці XIX ст. три основні напрями: туризм, банківську справу і перевезення вантажів морськими суднами.

Пізніше, у 1931 р. компанія Thomas Cook and Son злилася з компанією Wagon Lit Company, яка займалась перевезенням пасажирів у спальних вагонах експрес-потягом по Європі.

Після закінчення другої світової війни уряд Великобританії придбав основні права на компанію Thomas Cook and Son.

Компанія на межі XX і XXI ст. мала 5 відносно незалежних основних підрозділів, більше 625 офісів, в ній було зайнято близько 10 тис. співробітників по всьому світу. Вона вважається однією з найбільших в галузі туризму, хоча діяльність цієї знаменитої компанії не обмежується наданням туристичних послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український студент розповів, де в Шотландії знайти безкоштовне житло, кефір, варенку і квашену капусту

Зараз ви читаєте новину «Організували першу подорож, щоб не бачити п'яниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути