Ексклюзиви
неділя, 05 грудня 2021 20:45

Носили вовну і шолом без рогів: як жили вікінги у шведському селі
5

Ведучий тревел-шоу "Орел та Решка. Земляни" Кирило Макашов перенісся за часів легендарних воїнів. Він побував у селі Стурхольмен, що за 80 км від шведьскої столиці Стокгольм. Там колись жили вікінги.

Макашов вирішив стати одним із тих воїнів у черговому випуску тревелу на "Новому каналі". Він зустрівся з Бріттою. Вона - не просто переодягнений гід, а справжня археологиня, яка з чоловіком та волонтерами відтворила поселення вікінгів до найменших подробиць. А тепер приймає у себе шведів, яким набридла офісна робота, і які хочуть доторкнутися до свого коріння.

"Занурення у життя вікінгів починається з одягу. Вони обов'язково носили вовну – однотонна була у бідних, а в багатих – різнокольоровий одяг. Нижній одяг шили з льону, він був чимось вишуканим. Ви запитаєте: а де шолом із рогами? А не було жодних рогів. Це вигадка художника Карла Деплера. Йому треба було намалювати ефектні костюми для опери, от і нафантазував, а інші повірили. Насправді вікінги носили просто шапки", - здивував Макашов.

Ведучий Кирило Макашов перенісся за часів легендарних воїнів
Фото: надане пресслужбою "Нового каналу"
Ведучий Кирило Макашов перенісся за часів легендарних воїнів
Ведучий Кирило Макашов перенісся за часів легендарних воїнів
Ведучий Кирило Макашов перенісся за часів легендарних воїнів
Брітта — не просто переодягнений гід, а справжній археолог, яка з чоловіком та волонтерами відтворила поселення вікінгів до найменших подробиць

У вікінгів не було багатьох звичних нам речей, тому все доводилося робити своїми руками. Наприклад, розпалювати вогонь. Ще їм потрібні були мотузки - без них не можна ні сорочку підв'язати, ні корабель на воду спустити. Супермаркетів на той час не було, тому в'язали мотузки самі - з кропиви. Увечері вікінги збиралися разом та пили. У звичайні дні - компоти, а на свята - медовуху.

"Вікінги не могли без магії та розмов з предками. Щоб вони не робили: йшли в похід чи на рибалку, хотіли вижити чи померти — на все був свій ритуал із духами і бубном", - додав ведучий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 5 хв. і коштує від €4,5: як в Італії роботи готують піцу

Оскільки вікінги ходили у дуже далекі походи, їхні села роками залишалися без чоловіків. Поки ті грабували Париж або Гамбург, жінки вирощували дітей, орали поля і захищали села від ворогів, поки на горизонті не з'являвся корабель.

Ведучий тревелу "Орел та Решка. Земляни" Кирило Макашов розповів, у чому суть однієї з течій релігії - бекташизму. За статистикою, 70% албанців називають себе мусульманами. Але якщо порівнювати із суворим мусульманським Пакистаном, то в Албанії до релігії ставляться по-іншому.

Зараз ви читаєте новину «Носили вовну і шолом без рогів: як жили вікінги у шведському селі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути