Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2021 17:34

Незвідана Туреччина: як живе гірськолижний курорт на схилах вулкана Ерджієс
19

Майже всі країни Європи закрили кордони для туристів через поширення корнавірусу. Для любителів лижного спорту практично єдиною альтернативою іноземного відпочинку став турецький курорт Ерджієс.

Про те, як функціонує гірськолижний курорт в умовах пандемії та що потрібно знати туристам, Gazeta.ua дізналась на власному досвіді.

Курорт Ерджієс розташований на підніжжі однойменного згаслого вулкану.
Фото: Gazeta.ua
Найкращий період для катання на лижах - лютий-березень.
Курорт Ерджієс розташований на підніжжі однойменного згаслого вулкану.
Для дітей є окремі гірки для спуску на санях. Також на курорті діє ігрова площадка і кімната матері й малюка.
Початківці можуть найняти англомовного інструктора для освоєння азів катання

Курорт Ерджієс розташований на схилах однойменного погаслого вулкану, який є одночасно найвищою вершиною центральної Анатолії. Над рівнем моря здіймається на 3917 м. 34 траси загальною протяжністю 102 км проходять на висоті від 2 до 3 тис. м. Звідти відкриваються неймовірні краєвиди на засніжені сусідні вершини. Траси різної складності – 1 зелена - для новачків, 12 синіх – для складніших спусків, 15 червоних для вправних лижників та 6 чорних для справжнім спортсменів. Протяжність кожної коливається від 1 до 2,5 км. На трасах невелика кількість людей, що є безумовною перевагою для лижників. Для вечірнього катання облаштували освітлення. Іноді проводять групові спуски лижників із фаєрами у руках, що виглядає доволі феєрично. Покрив в основному забезпечують сніжними пушками. За безпекою відпочивальників стежать 25 патрулів, які курсують по трасах.

Автор: Gazeta.ua
  Початківці можуть найняти англомовного інструктора для освоєння азів катання
Початківці можуть найняти англомовного інструктора для освоєння азів катання

Сезон на Ерджієс починається у грудні і триває 4 місяці. Хоч як погода дозволяє, може затягнутись до кінця квітня. Але найкращий період – лютий-березень. По закінченню лижного сезону, туристи сюди приїжджають для трекінгу чи катання на велосипедах. Для цього розробили спеціальні маршрути. Або ж просто на пікніки, біля підніжжя облаштовано багато альтанок для відпочинку.

Катаються не всі, часто приїжджають, щоб просто помилуватися краєвидами

"Торік було значно більше людей. Часто приїжджають українці. Недавно мали сім'ю з трирічними близнючками. За годину з інструктором діти навчилися кататися. Раніше туристи були з усієї Європи. Тепер через карантинні обмеження приїжджають рідше. На вихідних кількість відвідувачів збільшується - прибувають місцеві. Катаються не всі, часто приїжджають, щоб просто помилуватися краєвидами", - розповідає Бедирхан, менеджер магазину гірськолижного спорядження. Працює там 2 сезони.

Частина персоналу знає російську, майже всі інструктори володіють англійською. Тому проблем зі спілкуванням не виникає.

Автор: Gazeta.ua
  Разовий квиток на підйомник для дорослого коштує 68 грн. Вигідніше купувати багаторазові квитки. Вони діють на кілька днів.
Разовий квиток на підйомник для дорослого коштує 68 грн. Вигідніше купувати багаторазові квитки. Вони діють на кілька днів.

На підйомники черг практично нема. Біля входу оголошують інструкції турецькою, англійської та російською. Нагадують про дотримання протиепідемічних заходів. Квиток на одноразовий підйом коштує 68 грн, на 14 - 480 грн, на 30 – 900 грн., на 200 – 3,6 тис. грн. Багаторазові діють на кілька днів і ними можуть користуватися декілька відвідувачів. Квитки зручні, бо легко спрацьовують навіть через кишеню костюма. Біля підніжжя можна орендувати одяг і спорядження. Повне укомплектування коштуватиме - 1440 грн. - лижі або борд, взуття, одяг, окуляри і шолом, лише спорядження – 800 грн - лижі або борд + взуття. Санки орендувати можна за 100 грн. Рукавиці, баф та шапку краще брати свої, або ж купувати на місці.

Тут смачне харчування та й ціни на все значно нижчі, ніж на європейських курортах

"У рік по 3-5 разів катаємось на лижах. Були в Австрії, Швейцарії, Італії. Сюди прилетіли вперше. Тут набагато менше людей. Перепробували вже всі траси, сподобались, бо довші ніж в Україні. Живемо в готелі біля підніжжя Ерджієсу. Тут смачне харчування та й ціни на все значно нижчі, ніж на європейських курортах. За кілька днів вже трохи накатались, тому завтра збираємося поїхати ще на екскурсію в Каппадокію", - розповів Олег зі Львова. На тиждень прилетів відпочити із донькою та друзями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина повідомила, коли відкриє туристичний сезон

Як біля підніжжя, так і на вершинах є точки з їжею. Ціни демократичні, обід на двох обійдеться в межах 330 грн. Особливо популярними є булки із гострими ковбасками, турецька кава, солодощі.

На курорті є ігрові майданчики для дітей, гірки для спуску на санках, а також кімната для матері і малюка.

На курорті одночасно може поселитись 1,5 тис. гостей. Найближчим часом кількість місць планують збільшити до 6 тис. Ціни за номер у чотиризірковому готелі стартують від 3 тис. грн. Вдвічі дешевшою є оренда житла у місті Кайсері, яке за 20 км від курорту. Зараз усі гостели закриті через коронавірус, а готелі, які працюють, мають сертифікати про дотримання усіх протиепідемічних норм. Такі заходи допомагають зробити відпочинок максимально безпечним. Добиратись з Кайсері до курорту Ерджієс можна громадським транспортом, орендованою машиною або трансфером із готелю. Дорога займає не більш як 25 хв. Біля трас є безліч паркувальних місць.

Автор: Gazeta.ua
  Фортеця часів турків-сельджуків знаходиться у самому центрі Кайсері.
Фортеця часів турків-сельджуків знаходиться у самому центрі Кайсері.

Кайсері багате на історичні місця. У центрі міста є фортеця часів турків-сельджуків, музей древнього госпіталю, де століттями хворих лікували травами і музикою. Вхідні квитки у такі місця в середньому коштують від 330 грн. У Кайсері більше мечетей, ніж шкіл, тому з будь-якої точки міста можна почути погодинні заклики до намазу – молитви мусульман.

Тісні вулички, колоритні будівлі, вражаючі панорами на околиці та залишки церкви, якій понад 1,5 тис. років, - нікого з туристів не залишать байдужими

Окремою уваги заслуговує старе поселення Талас, яке фактично вже стало кварталом Кайсері. Тісні вулички, колоритні будівлі, вражаючі панорами на околиці та залишки церкви, якій понад 1,5 тис. років, - нікого з туристів не залишать байдужими. А палким поціновувачам східної культури варто відвідати ще й дім давнього вельможі й насолодитися там чайною церемонію.

Населення Кайсері понад 1,3 млн людей. Більшість місцевих консервативні і релігійні. Попри це, до туристів ставляться доброзичливо, надмірної уваги на вулиці немає, ходити іноземцям самим безпечно. Місто охайне й доглянуте. Транспорт сучасний і чистий. Краєвиди з міста відкриваються на вулкан Ерджієс та сусідні вершини.

Особливим місцем, яке просто не можна оминути, є місцевий базар. Тут безліч точок з традиційними солодощами, спеціями, сувенірами та ковбасними виробами. Бо саме цей край славиться м'ясною продукцією. Майже усюди можна розплатитись картою. На базарі мало хто володіє англійською, проте зустрічали продавців, які знали українською "Ласкаво просимо і дякую".

Хоча б день відпустки варто виділити на екскурсію у Каппадокію, яка розташована всього за 1 год. 40 хв. їзди від Кайсері. Крім польоту на повітряній кулі над долиною кохання, туристів приваблює підземне місто, наскельний монастир та оглядові площадки з панорамою на каньйони.

Автор: Gazeta.ua
  Талас - один із наколоритніших куточків Кайсері.
Талас - один із наколоритніших куточків Кайсері.

У Туреччині діє комендантська година для місцевих. Після 21:00 на вулиці можна перебувати лише іноземцям або тим, хто працює. Це суворо контролює поліція. За порушення - штраф близько 3 тис. грн. Практично усі носять маски, їх знімають лише для фотографії.

Для в'їзду у Туреччину потрібен негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, який зроблений не більш як за 72 год. до перетину кордону. Найзручніше летіти з Києва до Стамбулу, тоді з внутрішнім перельотом у Кайсері. Планують запустити прямий рейс Київ-Кайсері, але поки що через карантин він не функціонує. Проте є такі чартерні перельоти від деяких туристичних компаній. Після повернення в Україну, проходити самоізоляцію не потрібно, оскільки Туреччина для нас у зеленій зоні. Проте варто цю інформацію перевіряти перед вильотом, оскільки її оновлюють щоп'ятниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза в туристичній галузі закінчиться не раніше 2024 року

Туристам бажано перед подорожжю уточнити у свого банку можливість здійснення оплати з карти за кордоном. Певні обмеження виникають у клієнтів Приватбанку. Варто про всяк випадок записати номери українського посольства чи консульств у Туреччині. Це допоможе при непередбачуваних обставинах.

Місцевим імпонуватиме, якщо привітаєтесь чи подякуєте їхньою мовою. Так проявите повагу

У Туреччині заборонений айкос. Тому, відправляючись у подорож, візьміть достатньо стіків, оскільки на відпочинку їх купити не зможете.

Перед поїздкою вивчіть кілька найпростіших фраз турецькою. Місцевим імпонуватиме, якщо привітаєтесь чи подякуєте їхньою мовою. Так проявите повагу.

Автор: Gazeta.ua
  Центральний фонтан міста Кайсері.
Центральний фонтан міста Кайсері.
Власниця турагентства розповіла, як мандрівникам подбати про себе за кордоном в разі інфікування на відпочинку.
Зараз ви читаєте новину «Незвідана Туреччина: як живе гірськолижний курорт на схилах вулкана Ерджієс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути