Ексклюзиви
четвер, 11 липня 2013 16:59

На вулицях Гавани продають сім видів бананів
11

Фото: Фото Штефана Еґе

Німець Штефан Еґе два тижні провів на Кубі. Сам кілька років живе в Україні. Переліт з Києва до Гавани обійшовся йому в 1 тис 300 євро.

"Кубинці вони дуже спокійні. Головне слово у них "маньяна", тобто "завтра". Але їхнє завтра може настати через три дні, - розповідає чоловік. - Кубинки почуваються дуже упевнено і самодостатньо. Вони дуже різноманітні. Це те, чого мені бракує в Україні, де усі намагаються виглядати за одним шаблоном".

У Гавані Штефан винаймав кімнату у великій приватній квартирі. Платив за добу 35 євро.

"У місті кругом будують. І дійсно це роблять, а не як у Києві, де по 100 років стоять будівництва. Гавана розташована так, що старе місто не могли взяти завойовники і нічого не зруйнували. Є будинки з XVI століття. Вони у жахливому стані. Будинки стоять дуже близько один до одного. За такої тісноти важливе значення для гаванців мають дахи. На них є майданчик, де можна розвісити білизну, або просто відпочивати. По дахах можна ходити. Кажуть, це проблема, бо часто тудою проникають у квартири злодії. Табличку з назвою вулиці, особливо у новіших районах, варто шукати внизу. Її просто пишуть на каменях, які ставлять на кутках".

Через загазоване повітря німець не радить їхати до Гавани хворим на астму.

"Це через старі американські авто 1950-х років, на яких усі їздять. Метро у столиці немає. Є автобуси, маршрутки. Вони досить переповнені, і мають незрозумілі мені маршрути. По місту їздять вело-таксі. На такому не їздив, бо маю емоційну блокаду. Не можу так безпосередньо використовую людську силу. Це для мене якесь середньовіччя. Вело-таксі коштує дуже дешево. Мабуть їх роблять самі. Бо не бачив жодного схожого. Треба бути обачним, щоб не збили. Бо їздять дуже швидко".

На вулицях міста Штефан помітив багато китайських студентів.

"Куба і Китай, як соціалістичні країни, співпрацюють. Крім того на Кубі хороша медична освіта. З одною парою китайців познайомився у будинку, де винаймав кімнату. Студенти живуть в гуртожитку по 10 осіб у кімнаті. Тому ті двоє зняли кімнату, щоб побути удвох. Це було так явно, що у них буде перша ніч".

Місцева кухня нагадала туристу українську.

"Їдять багато свинини і мало приправ. Зате мають багато морепродуктів. Відкрив там чудовий гарнір, коли змішують рис і чорну квасолю. На вулицях продають сім видів бананів. Усі різні на смак. Влітку найсмачніший фрукт — манго. Вечеря у звичайному ресторані обійдеться до 10 євро. У закладах найбільше діяли на нерви музиканти, які підходять до тебе з вулиці, щось швидко і не завжди добре зіграють, а потім просять грошей. Краще зразу дати, щоб вони пішли.

Щоб потрапити на пляж німцю довелося їхати на таксі за кілька кілометрів від міста.

"Там треба бути обережним з медузою Португальський кораблик. Вона плаває за вітром. Тоді у неї піднімається таке вітрило. Коли вітер дме в бік пляжу, вони лежать там тисячами. Від медуз йдуть отруйні нитки на півметра. Подруга півроку тому "познайомилася" з такою, у неї досі через усю ногу шрам. Нитка прилипає до тіла і її неможливо віддерти".

Зараз ви читаєте новину «На вулицях Гавани продають сім видів бананів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути