середа, 09 травня 2012 00:38

Могила Шекспіра у Стратфорд-на-Ейвоні обведена синьою мотузкою
18

Церква Святої Трійці у Стратфорд-на-Ейвоні
Ксеропопіі записів про хрещення і смерть Вільяма Шекспіра
Могила Шекспіра

"З цього моменту ви перестали бути просто туристами, а стали паломниками", - каже нашій групі екскурсовод Олена біля могили Вільяма Шекспіра у церкві Святої Трійці у місті Стратфорд-на-Ейвоні.

Кількома годинами раніше ми виїхали з Лондона у напрямку батьківшини Шекспіра. Дорогою проїхали кілька невеликих містечок з двоповерховими затишними будинками та колоритними старими пабами. Зустрічали навіть домівки криті соломою.

"Вони міцні і надійні. Не бійтеся, англійцям дощ на голову точно не падає в таких будинках. Але вони не довговічні і час від час покрівлю потрібно міняти. В Англії залишилось небагато фахівців, які можуть це зробити, тому такий дах є достатньо дорогим", - пояснює екскурсовод.

От і Стратфорд-на-Ейвоні. Місто розташоване на річці Ейвон. З кельтської мови слово "ейвон" перекладається, як "річка". Цікаво, правда. У Великій Британії є кілька міст "на-Ейвоні".

Перша зупинка у місті — Holy Trinity Church. Церкві Святої Трійці близько восьми століть. Тут був хрещений, а пізніше похований один з найвідоміших драматургів світу Вільям Шекспір.

Церква і справді має древній вигляд. Її шпиль видніється здалеку з-за дерев, які тільки починають розпускати зелене листя. Уздовж доріжки, яка веде до входу, стоять дерев'яні лавочки. Також є стенд з інформацією про служби та інші заходи, які проходять у церкві.

При вході нам роздають інформаційні буклети з планом церкви російською мовою. Перша "шекспірівська" зупинка — ксеропопії записів про хрещення та смерть драматурга. Вони зберігаються у рамі за склом. Оригінали перебувають у Шекспірівському фонді.

Поряд знаходиться купіль XV століття. Це ймовірне місце хрещення Шекспіра.

Могила драматурга знаходиться тут же. Він був похований у вівтарній частині храму у 1616 році. Цю честь він заслужив як "пастор без духовного сану", яким став у 1605 році. Поряд із Шекспіром похована його дружина Анна та інші члени родини.

Біля кожної могили стоять сині таблички з іменем, гербом, роками життя та смерті покійника. Місце спочинку самого Шекспіра обвели синьою мотузкою. Над його могилою також знаходиться епітафія — білий текст на чорному фоні.

Наступна зупинка — дім, в якому народився і жив драматург. Очевидно, на той час це був розкішний особняк. Він "дожив" до наших днів у гарному стані. Це заслуга іншого видатного англійського письменника та романіста Чарлза Діккенса, який викупив будинок і перетворив його у музей. До речі, автор "Пригод Олівера Твіста" не вірив, що Вільям Шекспір сам написав всі свої твори.

Такої ж думки була наш екскурсовод Олена. Її теорія — твори писали двоє людей, а під іменем Шекспіра вони їх видавали. Жінка навела цікаві факти. Поки ми поверталися до Лондона, я й сама почала серйозно розглядати її теорію. Цікаво, що під час іншої екскурсії інший екскурсовод запевняла, що Шекспір був Шекспіром і все писав сам. Вона також наводила варті довіри факти. Мені чогось хочеться вірити саме в цю теорію.

Але повернемося у Стратфорд-на-Ейвоні. У місті проживає близько 24 тисяч людей. Тут є кілька театрів, які грають п?єси Шекспіра та його сучасників. Тому у Стратфорд радять приїжджати хоча б на два дні, щоб мати час відвідати театр.

До речі, під час літньої Олімпіади, яка пройде у Лондоні з 27 липня по 12 серпня цього року у Стратфорд-на-Ейвоні влаштують великий театральний фестиваль присвячений Шекспіру. Близько 30 театрів з усього світу гратимуть його п?єси. Будуть навіть трупи з Японії та Індії. Уявляєте індійського Гамлета чи японську Джульєту? Було б цікаво подивитися.

Також у місті є кілька цікавих пам?ятників: Шекспіру та його героям, лебедям, блазню.

У магазині сувенірів можна знайти практично всі твори драматурга, довгі кольорові пера та інші цікаві речі. Екскурсовод розповіла, що англійці не дуже читаюча нація. За її словами, напопулярніше чтиво для них — це газети та кулінарні книги.

Зараз ви читаєте новину «Могила Шекспіра у Стратфорд-на-Ейвоні обведена синьою мотузкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути