понеділок, 29 січня 2018 11:00

Маршрут вихідного дня: Гошівський монастир щороку відвідують тисячі туристів
10

Фото: Олег БОЖКО

У Івано-Франківській області є безліч архітектурних і культурних пам'яток, яку будуть цікаві українському туристу. Одне з таких цікавих місць – Гошівський монастир неподалік від Карпат. Цим монастирем цікавляться не лише релігійні паломники: його часто відвідують під час туру вихідного дня, коли подорожують Карпатами. Також, звісно, сюди приїздять мільйони прочан.

Знаходиться знаменитий монастир у селі Гошів на Івано-Франківщині. Цей монастир вважається одним із найбільш авторитетних релігійних святинь Західної України. Якщо ви подорожуєте по Заходу України, найкраща ідея – відвідати монастир разом із іншими цікавинками, які знаходяться неподалік. Так, скажімо, відносно недалеко від села Гошів знаходиться знаменитий Карпатський трамвайчик і Скелі Довбуша.

Автор: Олег БОЖКО
 

У 1629 році власник села Гошів Євстахій Шумлянський відбудував церкву і монастир у Чорному Ділку. У другій половині XVІІ століття монастир перенесено на Ясну Гору. Ймовірно, переселення монахів на нове місце було зумовлене черговою пожежею. Але й тут у 1762 році вогонь пожер монастирські будівлі.

Автор: Олег БОЖКО
 

Знаменитим це місце стало не зараз, а ще у 18 сторіччі. У місцевого багатія Гошовського в ті часи зберігалася ікона, яку вважали чудотворною. Із іконою пов'язана відома легенда. Нібито у маєтку шляхтича раптом сталася пожежа. Все згоріло, а ікона вціліла. А потім Гошовський помітив, що ікона почала світитися. Під враженням від події, він віддав її в монастир, а разом з іконою приніс і гроші. На честь мецената монастир і назвали Гошівським.

Автор: Олег БОЖКО
 

Але, на жаль, за часів СРСР ікона зникла. Ходили чутки про те, що її викрали і зберігали у КДБ. Ікону досі не знайшли. Зараз у Гошівському монастирі є дві копії ікони. Побачити її їдуть паломники з усієї України. А оригінальну ікону і досі не знайшли: кажуть, вона досі зберігається десь у казематах КДБ.

За СРСР монастир поступово занепадав. Але в незалежній Україні йому крок за кроком повертали оригінальний вигляд. Зараз монастир вважають перлиною області. Туристи часто прогулюються навколо монастиря: із території святині відкривається дуже красивий вид на гори.

Зараз ви читаєте новину «Маршрут вихідного дня: Гошівський монастир щороку відвідують тисячі туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути