Ексклюзиви
неділя, 19 серпня 2012 17:12

Із квитком за 3 гривні можна гуляти тільки на подвір'ї Лаври
15

Фото: Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Біля центрального входу у Києво-Печерську лавру працює дві каси. Біля кожної по 30 туристів.

Із 8 серпня вартість вхідного квитка на територію лаври знизили з 50 до 3 грн. Даю касиру 20 грн, замовляю два квитки. Касирка вибиває чек.

"Э, а у меня нету здачи с двадцатки. Мне все по 50-100 гривен дают. Станьте в другую очередь", - показує рукою на сусідню касу.

Перед нею черга ще з 20 людей. Щоб не переходити, вивертаємо кишені і назбируємо 6 грн копійками. Касирка кривиться, неохоче перераховує.

Квитки купує четверо туристів із Хорватії. Вартість квитків їх дивує.

"Три гривні – це навіть не пів'євро? – перепитує хорват. – У вас пиво дорожче, ніж вхід до музеїв. Краще безкоштовно відвідувачів пускати, ніж за смішні гроші".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вхід у Києво-Печерський заповідник подорожчає у 8 разів?

"У нас у Хорватії вхід до всіх церков безкоштовний, - каже англійською один із них Стефан. – Тільки до синагоги 12 євро. Наші не протестують, а євреї, коли приїжджають у Загреб, платити не хочуть. Просяться на дурняк пройти, бо з Ізраїлю. Наші, щоб з ними не сваритися, перед церквою музей відкрили. Поки через нього не пройдеш, на молебень не попадеш".

Стефан хоче замовити екскурсію за 50 гривень і дозвіл на фотозйомку за 100. Обмінник біля кас не працює. Пропонує касиру 15 євро за квитки.

"Нам валютой брать не положено, - каже касирка. – Не задерживайте очередь".

Прилаштовуємось до групи з російськими туристами. Вони заходять до Успенського собору. Просять в екскурсовода час, щоб поставити свічки.

До музеїв із квитком за 3 грн не пускають. За ці гроші можна тільки гуляти по подвір'ї лаври.

Вхід до ближніх і дальніх печер оплачується окремо – по 25 грн з людини. Дітям війни і сиротам – безкоштовно.

"Восени 1986-го після Чорнобильської аварії у лавру привезли заражене радіацією зерно, - розповідає іноземним туристам англійською екскурсовод-білявка у джинсовому сарафані. – Коли поклали кілька зерен на раку з мощами святого Агапіта і піднесли дозиметр, його стрілка несподівано швидко почала падати до нуля. Біля мощей тільки за роки незалежної України зцілилося сотні людей".

Зараз ви читаєте новину «Із квитком за 3 гривні можна гуляти тільки на подвір'ї Лаври». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути