вівторок, 06 лютого 2018 17:25

Досліджуємо Україну: затишне містечко Стрий на Львівщині
20

Фото: Олег БОЖКО

Чомусь це містечко часто лишається поза увагою українських туристів. А дарма. Бо місто Стрий на Львівщині – багате архітектурними цікавинками і просто затишне місце для невеликої подорожі вихідного дня. Це місто із привітними мешканцями і оригінальною архітектурою.

Автор: Олег БОЖКО
 

Стрий згадується у давніх літописах як немале і добре укріплене місто. Пізніше, у XV-XVІІ століттях, Стрий також відрізнявся від інших міст Галичини потужними фортифікаціями, що давало можливість витримати навіть найтяжчі облоги. Місто славилося як потужний торгівельний центр. Був тут і свій замок, а саме місто було оточене земляним валом і частоколом.

Автор: Олег БОЖКО
 

Місто деякий час знаходилося під австрійською владою. Поступово у Стрию розвивалася й залізниця: здається, зараз життя міста просто неможливо без неї уявити. Проклали залізничну колію через Стрий до Львова у 1872-1875 роках. Це дало нове життя місту: тут почали відкриватися майстерні, підприємства, фабрика сірників "Ватра" і, звісно, сам вокзал. Були тут також і підприємства нафтовидобувної промисловості.

Автор: Олег БОЖКО
 

Стрий – патріотичне місто, яке пам'ятає своє минуле, яке пройшло у боротьбі за незалежність України. Тут у період Першої світової війни сформувався Легіон Українських Січових Стрільців, а у 1918 році у місті встановилася влада ЗУНР. Українська влада протрималася недовго, але містяни пам'ятають свою історію і встановили у місті великий прапор України ще до того, як Україна отримала незалежність у 1991 році. Зараз у місті Стрий є пам'ятник Степану Бандері. Також – меморіал жертвам НКВС.

Автор: Олег БОЖКО
 

У Стрию варто побачити костел Різдва Богородиці XІV-ХІХ століть побудови. Костел за час свого існування пережив чимало перебудов, але виглядає ошатно і вишукано.

Автор: Олег БОЖКО
 

Також варто прогулятися центром міста: тут збереглися вілли "австрійського" зразка. Тут зараз є затишні кафе і ресторани.

Автор: Олег БОЖКО
 

Цікавим є і Народний будинок (1901), побудований на кошти міщан. Його фасад прикрашають погруддя Шевченка, Шашкевича та інших видатних українців. У місті діють музеї афганської пам'яті, краєзнавчий, літературно-мистецький "Хвилі Стрия", меморіальний музей Ольги Бачинської, а також - музей-садиба родини Степана Бандери.

Зараз ви читаєте новину «Досліджуємо Україну: затишне містечко Стрий на Львівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути