Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2018 12:50

Досліджуємо Львівщину: затишне містечко Жовква – резиденція польського короля
18

Фото: Олег БОЖКО

Жовква – одне із затишних містечок Львівщини, де точно варто побувати туристам. Це невеликий і затишний населений пункт, у якому проживає трохи більше 13 тисяч мешканців. Знаходиться місто у 32 кілометрах від Львова.

Місто має стародавню історію. Це колишня резиденція короля Речі Посполитої – Яна Собеського ІІІ. Його батько, Якуб Собеський, похований у костелі Святого Лаврентія в цьому ж містечку. Через таку видатну історичну спадщину Жовкви, до міста часто навідуються польські туристи. Уся центральна частина Жовкви має статус історико-культурного заповідника державного значення. Порівняно недавно за допомоги європейських донорів по центру міста встановили таблички, які інформують туристів про основні цікаві місця Жовкви.

Автор: Олег БОЖКО
 

Через свої невеликі розміри Жовква – дуже зручне для туристів місто. Тут усі основні архітектурні пам'ятки знаходяться зовсім неподалік одне від одного. Вічевий майдан – місце, у якому сконцентровані більшість із них. Тут збереглася оборонна вежа і дві брами. Також – міська ратуша. Ще одне цікаве місце Жовкви - костел Святого Лаврентія. Саме тут поховані засновник замку і міста Жолкевський, його дружина Регіна та їхні діти, а також родина короля Яна Собеського III.

Автор: Олег БОЖКО
 

Найперше, звісно, туристам радять побачити знаменитий ренесансний замок. Його звели аж у 1594-1606 роках за ініціативи Станіслава Жолкевського, якого і вважають засновником всього міста. Зараз переважна частина замку – у поганому стані. Але поступово ведуться роботи по реконструкції замку, і за кілька років його вигляд має стати вже кращим.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зараз туристів водять переважно у ліве крило замку, яке реставрували теж порівняно недавно. Всередині замку діє музей. За замком тогочасні власники влаштували сад і облаштували звіринець із зубрами, сарнами, оленями. Зараз парк – занедбаний і потребує догляду та реставрації. Також у місті є унікальна синагога, але вона теж перебуває у поганому і практично аварійному стані.

Автор: Олег БОЖКО
 

Дістатися до Жовкви зі Львова дуже просто. Із львівської автостанції №2 в місто регулярно курсують автобуси. Із Жовкви до Львова транспорт курсує теж регулярно: кожні 10-15 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Досліджуємо Львівщину: затишне містечко Жовква – резиденція польського короля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути