Ексклюзиви
пʼятниця, 30 липня 2021 18:20

Халву готували майже 1,5 тис. людей: як годували османських султанів

Ведучий тревел-шоу Кирило Макашов спробував страви, які приготували за рецептами 500-річної давнини. Йому подали їжу, якою годували султанів.

Про це розповів в одному з випусків шоу "Орел та Решка. Земляни" на "Новому каналі".

"Багаті турки вважають за краще обідати в іменитих кухарів. Я знайшов собі справжнього гуру турецької кухні - це шеф Юнус Емре Аккор. Він типу турецького Джеймі Олівера. Юнус - не звичайний кухар. Він готує страви, які подавали при дворі османських султанів за рецептами 500-річної давнини", - розповів Макашов.

Шеф-кухар вважає, що османська кухня - найкорисніша у світі. Її рецепти написали лікарі, адже султан мав бути сильним і добре воювати.

Автор: надане пресслужбою "Нового каналу"
  Ведучий Макашов знайшов собі гуру турецької кухні - це шеф Юнус Емре Аккор (праворуч)
Ведучий Макашов знайшов собі гуру турецької кухні - це шеф Юнус Емре Аккор (праворуч)

"За часів султанату кухня була стратегічним об'єктом. Згадайте серіал "Величне століття" - при кухні завжди були люди, які обов'язково куштували всі страви перед тим, як їх з'їсть султан. Так вони перевіряли, чи немає там отрути", - зазначив ведучий.

Кухня при палаці займала 5,5 тис. кв. м. Лише халву готували 1370 людей. Раніше страви готувалися і для султана, і для свити, і для простого народу. Двічі на день, щоб задобрити людей, їм виносили їжу з палацу. Точно таку ж, яку їв султан.

Обід Макашова почався із солодкого медового щербету.

"Щербет на смак, ніби мед, розведений великою кількістю води. У турецькій кухні, до речі, нормально їсти солодке на початку. Кажуть, із солодкого починати їжу корисніше - так людина регулює рівень цукру в організмі", - пояснив ведучий.

Після цієї страви він з'їв рис у виноградному листі з вишнями, який назвав вегетаріанським голубцем з вишневим соком. Кислота, яку дає вишня, допомагає розкрити смакові рецептори перед прийомом головної страви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ознакою VIP-житла є паркан і колючий дріт: як живуть ефіопські мільйонери

"Основна страва на столі султана - рис з 20 зубчиками часнику і томлена в тандирі ягнятина. М'ясо м'яке, ніжне і без запаху баранини. Присмаку часнику немає взагалі. Просто смачний, максимально правильно приготовлений рис. Я б таке в ресторані не замовляв, але заради того, щоб доторкнутися до історії, це цікаво спробувати", - додав Макашов.

Автор: надане пресслужбою "Нового каналу"
  Основна страва на столі султана - рис з 20 зубчиками часнику і томлена в тандирі ягнятина
Основна страва на столі султана - рис з 20 зубчиками часнику і томлена в тандирі ягнятина

Ведучі тревелу Кирило Макашов і Мішель Андраде побували на традиційному турецькому весіллі. У Стамбулі більшість турків має європейський погляд на життя, тож весілля схожі на українські. Але відмінності є.

Зараз ви читаєте новину «Халву готували майже 1,5 тис. людей: як годували османських султанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути