середа, 30 травня 2012 01:49

Фанати обмалювали туалет кафе, де Роулінг писала першого Гаррі Поттера
23

На кафе "Elephant house" випадково натрапила у перший же свій день в Единбурзі. Ще здалеку побачила кумедні жовті літери. Коли підійшла ближче, то прочитала "Місце народження Гаррі Поттера". Ну кого такий напис залишить байдужим? Тим більше поряд висить речовий доказ — малюнок з Джоан Роулінг, яка схилилась над столом і щось пише на листках паперу.

Перше враження — як же тут багато слонів і які апетитні солодощі! Так і хочеться з'їсти. Словом, дуже затишне кафе з цікавим колоритом. Але тут ви в руках офіціантів. Саме вони розсаджують всіх відвідувачів. Вільного місця не було, чекати поки воно звільниться не дуже хотілося, тому відправилася далі вивчати столицю Шотландії.

Вдруге зайшла в "Elephant house" в останній свій вечір в Единбурзі. Чорнявий офіціант посадив мене за столом з видом на замок за чотиримісним столом, за яким вже сиділа літня пара. Не хотілося зривати їм романтичну вечерю, але іншого вибору не було. Замовила шоколадний торт і жасминовий чай. Поки чекаю на своє замовлення вивчаю інтер'єр. Кафе умовно поділене на два зали. Вони з'єднані коридором, на одній стіні якого кожен бажаючий може залишити свою рекламу. На протилежній стіні розвішані вирізки з газет зі згадкою "Elephant house" та слонів. Поряд сім невеличких фотографій Джоан Роулінг у рамі за склом. На світлинах письменниця пише Гаррі Поттера.

"Востаннє Роулінг заходила сюди три роки тому. Сиділа за столиком з видом на Единбурзький замок, на тому самому місці, що й леді, - дівчина-офіцант показує на мою сусідку. - У неї немає свого стола. Кожного разу вона сидить у різних місцях. Роулінг любить замовляти сидр і пиріг з яловичини."

Питаю, чи багато фанатів Гаррі Поттера приходять сюди.

"Дуже багато. Зайдіть в туалет і побачите, що вони зробили з ним. Там стіни, дзеркало, двері і навіть стеля (!) розписані словами подяки Роулінг та різними коментарями. В січні ми зробили там ремонт. Зараз від нього нічого не залишилось, але ми їм нічого не кажемо. Добре хоч по столах не пишуть" - розповідає дівчина.

Поки я з'їдаю свій смачний шматочок торта, то мене підсаджують дівчину з довгим рижим волоссям і веснянками на щоках. Урсула прилетіла з Буенос-Айреса.

"В Аргентині живе багато українців. Якщо чесно, то я не розумію, що їх приваблює у нашій країні. Можливо, клімат. В аргентинців малі зарплати, важко знайти хорошу роботу, тому люди їдуть на заробітки у розвиненіші і багатші країни, особливо молодь. Аргентиною керує Крістіна Кіршнер, але її ніхто не любить. Ми порівнюємо її з Уго Чавесом, президентом Венесуели."

Не думала, що в України та Аргентини стільки спільного. Запитую, чи Урсула цікавиться футболом.

"Якщо ти аргентинець, ти не можеш не цікавитися ним. Наш Лео Мессі — найкращий футболіст світу. Ми ним дуже пишаємося, він хороший і скромний хлопець. Коли "Барселона" грає з "Реалом" всі в Аргентині сходять з розуму".

Обговоривши успіхи аргентинських футболістів в європейських клубах прощаюсь з Урсулою. По дорозі заходжу в туалет, щоб оцінити творчість фанатів Гаррі Поттера. І як вони тільки вмудрилися розмалювати стелю! Одна справа стіни і двері, але стеля! Поки фотографую вбиральню і читаю написи за дверима вже збирається невелика черга. Так що залишити ще один "наскельний малюнок" мені не вдається. Але приєднуюсь до всіх інших написів і подумки дякую Роулінг за чудову історію.

Леді, яка сиділа на тому самому місці, що й письменниця три роки тому, з теплотою говорить про неї.

"Гроші і слава не зіпсували її. Роулінг дуже багата, має кілька будинків в Единбурзі, але значні кошти жертвує на розвиток медицини. Вона — молодець!"

Цікаво, що Роулінг вчилася у тій самій школі, що й відомий шотландськй актор Сер Шон Коннері. Тепер її знає весь світ під назвою Хогвортс.

Зараз ви читаєте новину «Фанати обмалювали туалет кафе, де Роулінг писала першого Гаррі Поттера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути