четвер, 08 квітня 2021 15:15

Європа намагається помиритися з Росією. Покладатися можемо лише на США й Велику Британію - експерт

Європа намагається помиритися з Росією. Покладатися можемо лише на США й Велику Британію - експерт
Олександр Мусієнко: Україні потрібен статус союзника США поза НАТО. Фото: Facebook

Росія наростила свою тактичну військову присутність біля українського кордону. Це план для тиску й залякування українців та європейців. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Навіщо Росія стягує війська до наших кордонів?

— Скупчення військ біля українського кордону триває з 2015-2016 років. Росія створювала військові містечка, казарми, перебазувала штаб армії з Нижнього Новгорода до Воронежа, ближче до України. Основну частину й кістяк армійських корпусів на тимчасово окупованій території Луганської й Донецької областей формують саме російські військові, повідомляє українська розвідка. З 2014-го в Криму теж тривають процеси істотної мілітаризації. У цьому контексті історія не є новою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія поставила великий військовий табір біля українського кордону. Фото, відео

Останніми тижнями відбуваються чергові маневри. Росія активно й демонстративно висвітлює процес перекидання окремих підрозділів батальйонних тактичних груп до лінії російсько-українського кордону. Вони хочуть, щоб українці й увесь світ це бачили. Створюють інформаційно-психологічний тиск. "Подивіться, яка в нас армія. Ми рушаємо до ваших кордонів. Ідіть на поступки й компроміси". Військ налічується від 4 до 6 тисяч, за даними розвідки. Якщо таки перейдуть на окуповану частину Донеччини й Луганщини, можлива реальна загроза. Може статися ескалація на лінії фронту.

Європа чутливо реагує на мілітаризацію. Іноді це спричиняє протилежну реакцію. Мовляв, не треба стримувати Росію, підтримувати Україну, надавати зброю, фінансову підтримку. Навпаки, думають якось помиритися з Росією, щоб не мати цих проблем.

В окупованому Криму теж нарощується військова присутність?

Там відбувається безпрецедентне зростання російських військ. Точну кількість важко визначити. Може бути від 30 до 40 тисяч. Навіть інфраструктури та військових об'єктів не вистачає. Окремі роти військових просто розміщують у санаторіях. Туристи не їдуть у Крим від часу окупації. Тому знайшли таке застосування. Активно переселяють на півострів російських громадян з інших регіонів. Зокрема військових та їхні родини. Це є також порушенням норм міжнародного права.

Що варто робити Україні? На який розвиток подій чекати?

Згадую гасло "З нами Бог" батальйону "Айдар". Треба сподіватися на Бога й на українську армію. Це найкраще поєднання. Щодо міжнародної площини, варто подивитися на ситуацію кількох попередніх тижнів. Коли вбили чотирьох українських військових у районі селища Шуми. Ворог цинічно й підступно стріляв у спину. Про це говорив головнокомандувач Руслан Хомчак. Президент України звернувся до Німеччини, Франції й Російської Федерації із закликом провести екстрені переговори. Це пропонування європейці проігнорували. Натомість пані Меркель і пан Макрон провели перемовини з президентом Путіним, без участі України. Водночас Зеленському зателефонував американський президент Джо Байден. Пізніше - прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Це вкотре демонструє, хто є нашими дійсними партнерами. Саме США й Велика Британія готові надавати Україні допомогу й підтримку. На них маємо орієнтуватися. Українській дипломатії важливо активізувати американський напрямок. У США сенатори з обох партій зареєстрували законопроєкт про збільшення військової допомоги Україні до 300 мільйонів доларів на рік.

На часі - переговори. Україна має здобути статус основного союзника США поза НАТО. Це дасть можливість для більшого підтримання військово-оборонного комплексу й модернізації української армії. Треба розвивати співпрацю як зі США, так і з Британією. Це саме ті партнери, на яких потрібно зараз спиратися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна країна заговорила про план дій для членства України в НАТО

Україна вже не один рік прагне до членства в НАТО. Це міф чи реальність?

Вступ у НАТО підтримую більше, ніж у Євросоюз. Україна виграє, якщо буде членом військово-політичного блоку. Нині в Альянсі є країни, які відверто заявляють, мовляв, прийняття нас до НАТО не на часі. Наприклад, сумніваються Німеччина, Франція, Угорщина, Італія. Але є підтримка Британії, США, Польщі та країн Балтії. Ініціювати питання щодо членства в НАТО потрібно пізніше. Зараз не матимемо всіх 29 голосів країн-учасниць. Краще працювати за поточними програмами, переконувати партнерів. Почекати сприятливішого моменту. Паралельно розвивати оборонну та військово-технічну співпрацю. Намагатися здобути статус союзника США поза НАТО. Він буде додатковим стимулом для пришвидшення надання Україні Плану дій із подальшою перспективою повноцінного членства в НАТО.

Російська Федерація стягує війська до кордону з Україною. Зараз у Брянській, Воронезькій, Ростовській областях і в окупованому Криму перебувають 28 батальйонних тактичних груп противника, — каже головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак із трибуни Верховної Ради 30 березня. - Москва нарощує додаткові сили під виглядом підготовки до навчань "Захід 2021". Очікуємо, що невдовзі біля українського кордону і в Криму збере ще до 25 батальйонних тактичних груп.

За сім років окупації Криму Росія збільшила військову присутність на півострові до майже 33 тис. військовослужбовців. Ще 28 тис. зосереджено на Донбасі. Це створює серйозну загрозу для України.

Зараз ви читаєте новину «Європа намагається помиритися з Росією. Покладатися можемо лише на США й Велику Британію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути