вівторок, 29 липня 2014 10:25

"Єврейська" прогулянка Краковом: квартал Казімеж і місця зі "Списку Шиндлера"
22

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Якщо ви подорожуєте Краковом, обов'язково варто відвідати єврейський квартал Казімеж. Тут можна прекрасно провести час, прогулюючись вуличками з прекрасною архітектурою, де повно вивісок з написами на івриті і де й зараз можна зустріти багато євреїв. А от пообідати в цьому кварталі коштує доволі дорого. Хоча спробувати кілька традиційних єврейських страв, якщо ви тут опинилися, дійсно варто. До речі, саме тут знімали легендарний фільм "Список Шиндлера" про гетто, євреїв та власника фабрики Оскара Шиндлера. Особливі "шиндлерівські" місця, де впізнаються кадри з фільму, підкажуть більшість путівників по місту.

Перші євреї прийшли до Кракова з Чехії та Австрії в 14 столітті. Казимир ІІІ Великий особливим наказом значно полегшив їм життя, порівнявши у правах з іншими мешканцями Кракова. 160 років по тому тут виник живий квартал з розвиненою інфраструктурою й власною культурою. Тут відкривалися школи, синагоги, лікарні. Продавці розвивали власний бізнес, відкриваючи торгові лавки, аптеки і магазини. Через деякий час Казімеж став неофіційною столицею євреїв Польщі.

Під час прогулянки єврейським кварталом варто побачити всі сім синагог. Вони відмічені на туристичних картах, тому визначні місця Казімежу знайти доволі легко. У 19 сторіччі в Кракові звели міські оборонні стіни, і єврейський квартал став одним з районів міста. За другої світової війни район сильно постраждав, і його довго не відновлювали. Але багато будівель, на щастя, врятовані, і саме вони дають району особливого колориту і затишку. Прогулянку Казімежем варто завершити на площі Новій. Тут і досі діє ринок старих речей, як і сто років тому.

У Кракові варто відвідати ще одне місце, тісно пов'язане з життям євреїв. Це район, де за часів війни було гетто. Це місце — на протилежному березі Вісли, і неквапна прогулянка туди від Казімежу займе близько півгодини. В гетто під час окупації Кракова німцями зігнали близько 15 тисяч євреїв. Проте декого вигнали з міста, і це допомогло врятувати їм життя. В гетто людей тоді тримали на великій площі, а довколишніх квартир німці виносили все, що бачили. В ті часи інколи траплялися дні, коли площа була просто заставлена меблями. Зараз в цьому місці стоїть особливий пам'ятник — пусті стільці. Вони символізують вбитих людей, які сюди не повернуться і на свої стільці більше ніколи не сядуть. Недалеко від цього місця пам'яті знаходиться і знаменита фабрика Шиндлера: зараз там комплекс музеїв, один з яких присвячений періоду окупації міста німцями.

Зараз ви читаєте новину «"Єврейська" прогулянка Краковом: квартал Казімеж і місця зі "Списку Шиндлера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути