пʼятниця, 13 липня 2012 16:37

Природне джерело б'є у концертній залі замку Радомишль
26

Фото: Фото: Тарас Подолян

Історико-культурний комплекс "Замок Радомишль" у місті Радомишлі Житомирської області знаходиться за 90 кілометрів від Києва. Власниця замку лікар і співачка Ольга Богомолець 5 років тому купила на цьому місці старий млин, бо шукала приміщення для колекції давніх ікон. За 5 років надбудували два поверхи, вивезли 60 тон сміття і розчистили від мулу ставок.

"5 років тому в газеті Авізо прочитала оголошення, що в місті Радомишль продається млин. Приїхала сюди після роботи ввечері годині о сьомій, вже було зовсім темно. Господар завів мене з ліхтариком, бо тут світла зовсім не було. І я вперше в житті бачила пил - як сталактити, які росли зверху вниз, і потрібно було, як у джунглях, розбирати їх руками, щоб пройти. Ноги майже по коліна вгрузали в смітті. Але енергетичне відчуття було настільки тепле, що я зрозуміла, що саме тут має бути музей."

Замок — єдиний у світі, який не має фундаменту. Він стоїть на скелі, яка йде на десятки кілометрів вглиб.

"Фундаментом цієї будівлі слугує гранітна скеля. Рівень землі у нас знаходиться з того боку над вікнами. Навіть в найбільше спеку температура не підіймається вище 17-18 градусів. Тож у нас є змога економити на кондиціонуванні. На місці замку у 16 столітті стояла перша папірня Києво-Печерської Лаври, яку побудував архімандрит Єлисей Плетенецький. Маємо пам'ятник йому, і він теж унікальний, бо стоїть на проточній воді, на ріці. Він має власний фундамент. Важить понад чотири з половиною тонни, зроблений з цільного каміння. Вночі у нас можна побачити видр, бобрів і кажанів, які оселилися тут після того, як ми очистили територію і вивезли звідси 60 тон сміття."

У червні 2012 року замок відсвяткував п'ять років з початку реконструкції.

Щоб музей не був збитковим, на території замку діє готель, а також концертна зала, де співала Ніна Матвієнко, грають музиканти.

"Сьогодні на жаль державі я не готова довірити музей, - говорить Ольга Богомолець. - Тому влаштовуємо концерти у концертній залі. Тут проведена була експертиза інститутом гідродинаміки — були науковці з пістолетами, стріляли, записували криві, і вони визначили, що акустика цієї зали відповідає найкращим європейським стандартам. Дали нам чіткі рекомендації не вводити в інтер'єр ні тканини, ні килими, ні гобелени. Коли тут проходять концерти, стоять лише дерев'яні лавки, стільці, горить камін навіть влітку. З цією концертною залою ми воювали три роки. Вона ніяк не хотіла нам піддатися. Тому що там в куточку за роялем било джерело. Ми намагалися зробити гідроізоляцію, прокласти труби, вивести цю воду. Два місяці пройшло — а підлога вся - бульк! — і джерело на тому місці. Через три роки я опустила руки і вирішила, що буде концертна зала з джерелом. В цьому джерелі у нас оселилася маленька жабка. Вона ходить через скелю. З того боку виходить, і приходить назад в джерело. Прослизає між ходами в скелі. Її звати Гертруда. Щоранку виносимо воду з джерела і виливаємо на подвір'я. Тому в залі стоїть не акустичний рояль, а електричний. Така вологість, яка є в цій залі, оптимальна для рослин. Букет троянд не в'яне два місяці."

У замку діє музей домашньої ікони. Тут є трапезна і готель - 6 гостьових кімнат. Ще є обрядова зала, де можна взяти шлюб.

Зараз ви читаєте новину «Природне джерело б'є у концертній залі замку Радомишль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути