Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2012 16:18

До затонулого корабля "Салем" за десятки років не дістався жоден мародер
6

Фото: Фото надані Андрієм Воробйовим

Дніпропетровський дайвер Андрій Воробйов тиждень тому приїхав з Криму. Там він із командою занурювався до затонулого корабля в Чорному морі — "пароплав Леніна".

"Його ще називають українським Титаніком. Під час другої світової війни на ньому перевозили евакуйованих людей з Одеси, Севастополя і Ялти. В морі пароплав підірвався на своїх же радянських мінах. Затонуло близько дві тисячі народу. Він до цих пір лежить цілим, із померлими в закритих каютах. Ніхто нікого так і не піднімав з дна. Там насправді якось не по собі. Глибина 96 метрів, дуже холодно, сильна течія і мало що видно. Занурювались дві години, на кораблі пробули хвилин з двадцять і десь з годину випливали на поверхню. У рузів сіла вся електроніка", - зазначає Андрій.

З останніх великих експедицій Андрій був в Єгипті. Там занурювався на корабель "Салем Експрес", який затонув у 91 році. За 11 км від берега він найшов на кораловий риф. На кораблі були паломники, які пливли до Єгипту із Йорданії. Корабель лежить на глибині 30 метрів.

"Найцікавіше те, що за всі 20 років до нього не торкнувся жоден мародер. А дорогоцінностей там має вистачати. У самі каюти навіть неможливо потрапити. Тому жодних екскурсій по них не роблять. Дайверам лише дозволяють спуститися і подивитися на корабель. Але ми вмовили гіда зайти на судно при умові, що відповідальність за своє життя ми беремо на себе. Корабель дійсно залишає якийсь осад у душі. Повсюди мряка, розкидані дитячі речі, іграшки. Я взагалі-то не вірю в привиди, але мені здається їх там блукає багато. Хоча ні я, ні друзі їх не бачили, але відчувалось, що плаваєш там не сам. По-друге, за стільки років корабель не обріс водоростями і рифами і там немає жодної риби. Я бачив лише одну морену. Це взагалі загадка, бо зазвичай затонулі кораблі стають одним великим рифом, де живе мільйони рибок", - зауважує чоловік.

На Філіпінських островах є точна копія "Салема". Корабель теж затонув, але при загадкових обставинах. Він лежить на такій же глибині і в такому ж стані, як і "Салем" у Єгипті. Але він весь обріс рифами і там живе нереальна кількість риб.

За вісім років Андрій занурився під воду більше чотирьох тисяч разів.

"Страшно не було ні разу. Акул не боюся, бо вони не лізуть до людей, коли їх не чіпати. Страшно буває, коли новачки без попереджень пливуть по каютах. Тоді реально можна затонути, бо заблудишся і не зможеш знайти вихід. За мене ще не топилися, а навпаки із одного виходу чомусь знаходили аж три", - підкреслив чоловік.

Десять занять з дайвінгу коштує 3 тис грн. За це час навчать правильно занурюватися.

 

Зараз ви читаєте новину «До затонулого корабля "Салем" за десятки років не дістався жоден мародер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути