понеділок, 05 листопада 2012 17:29

Для американців звична річ прийти у ресторан у піжамі та капцях
12

Фото: Фото: Уляна Тимків

Для тернополянки Яни американське місто Вільямсбург стало другим домом. За допомогою різноманітних програм для українських студентів дівчина вже кілька разів приїжджала до США. Зазвичай ці програми тривають рік. Цього разу дівчина прилетіла за програмою internship знову на рік. Це програма міжнародного стажування для молоді. Добиралась літаком до Нью-Йорка з пересадкою в Мюнхені, каже Яна, з Нью-Йорка також літаком до місця призначення. Загальна вартість перельоту близько 1000$, хоча ціна може коливатись, це залежить від сезону та авіаліній.

"Штат Вірджинія - доволі спокійний штат, гарно облаштований, чистенький, - розповідає дівчина. - Місце розташування штату просто неймовірне - з однієї сторони океан і різні затоки, а з іншої -  гори. Клімат тут також цікавий: висока вологість повітря протягом цілого року, влітку надзвичайно парко і спекотно. Зима тепла. Снігу практично немає. А коли випадає , то люди не водять автомобілі, школи зачинені. Містечко Вільямсбург - столиця колишньої Колоніальної Вірджинії. Завдяки багатій історії у місті завжди людно – сюди з'їжджаються туристи".

Дівчина каже, у Вірджинії живуть здебільшого мільйонери похилого віку та студенти. В місті є один з найкращих коледжів Америки.

"Літні люди у Вірджинії не працюють, в основному подорожують, грають у гольф, їздять на красивих ретро автомобілях, яких у місті, до речі, безліч. Тут підстаркуваті пари ходять, тримаючись за ручки. 90-літні бабусі себе прекрасно почувають, а своїх кавалерів називають бойфрендами. Загалом люди тут надзвичайно відкриті, легко починають розмову, - ділиься вона. - Коли їм кажеш, що ти з України, відразу ж починають розповідати про свої українські корені або про знайомих з України, друзів.  Зазвичай американці володіють лише англійською мовою, іноді ще іспанською, але це в регіонах, які розташовані ближче до кордонів з Мексикою. Знання мов вони вважають непотрібним, аргументують це тим, що у світі і так всі знають англійську. Не приховують свого здивування, коли їм розказуєш, що знаєш 3 чи 4 мови".

Яна запевняє, що туристи у Вірджинії звичне явище, як, зрештою, й іноземці.

"Українських заробітчан практично немає, - провадить тернополянка. - Серед заробітчан переважають мексиканці, є в цьому регіоні багато кавказців, що потрапили сюди на умовах політичної імміграції цілими родинами. В літній період часу тут велика кількість студентів з Болгарії, України, Росії, Туреччини, Румунії та Китаю. Усі вони приїжджають на умовах програми студентського обміну".

Студентська молодь у Вірджинії не працює, вона навчається. Усі мають свої автомобілі з 16 років. Вільний час проводять у кафе, що неподалік студентського містечка.

"Нічних клубів у місті немає, оскільки місто визнане історичною цінністю і тут переважають люди похилого віку, нічні клуби заборонені,  - провадить Яна. -   Усі бари працюють не довше, ніж до 2.00 ночі. Вночі в місті спокійно і цілком безпечно. Курців у штаті відносно багато, але це здебільшого люди середніх статків і бідні. Що стосується алкоголю, в Америці у громадських місцях вживати алкоголь заборонено. Американці надзвичайно законослухняна нація , відповідно зустріти когось, хто йде по вулиці, розпиваючи алкогольний напій, практично нереально."

"Американці віруючі. Дуже часто можна побачити в ресторані людей, що моляться перед трапезою. Звична річ - Біблія в автомобілях американців, багато людей читають різні книжки на релігійну тематику. Розмаїття релігій. Церкви не такі, як у нас. В церквах часто відбуваються концерти".

У Вільямсбурзі неймовірно красива природа, в місті протікає річка. У водоймах плавають велетенські черепахи. На вулицях гуляють білочки і кролики. В парках багато оленів.

"Ринків у місті немає. Усі закупляються в супермаркетах, - провадить дівчина. - У місті є великий мол, де є магазини різних світових торгових марок , які пропонують гарні речі за цілком доступними цінами. У колоніальній частині міста доволі багато сувенірних магазинів, де продають вироби ручної роботи. Відповідно ціни там високі".

Одягаються американці в регіоні, де живе Яна, незвично.

"Тут є нормальним зустріти людину, а то й цілу сім'ю в ресторані за сніданком у піжамах і навіть тапочках, - ділиться враженнями вона. -  Надзвичайно багато людей, незалежно від рівня достатку, носять старі зіпрані футболки, часто навіть з дірками. Звичний одяг тут - кросівки, шорти і футболка."

Американці не вміють і не люблять куховарити. В супермаркетах переважають напівфабрикати. Процвітають служби доставки їжі. В ресторанах є нормою попросити коробочку і забрати те, що не доїв, з собою. Кухня американська нічого особливого собою не представляє і нічим не вражає: гамбургери, хот-доги, картопля-фрі. Дивує, що у ресторанах в дитячому меню стандартний набір нездорової їжі.

У Вільямсбурзі є велика кількість мексиканських , китайських і італійських ресторанів. Є така річ, як сніданкові ресторани , які працюють лише до обіду і пропонують смажені яйця, омлети, бекон і сосиски, а також американські пенкейки – схожі на наші оладки. Такі заклади популярні в регіоні. В ресторані можна поїсти за 10-30$. У Вільямсбурзі є правило - заклади харчування обов'язково повині мати власну територію для парковки транспорту відвідувачів. В Америці не дозволять відкрити будь- який заклад, якщо він не буде пристосований до людей з обмеженими можливостями".

Родзинками міста Яна вважає коледж William and Marry, один із найкращих коледжів Америки, рідкісні для Америки затишок, чистоту і спокій, розташування міста між океаном і гірською місцевістю, парк розваг і колоніальну частину міста, де старі будівлі і люди вдягнуті в етнокостюми давніх часів.

Американців дівчина поділяє на 2 категорії.

"Ті, хто дбають про свій зовнішній вигляд - ходять у спортзали, стежать за харчуванням, бігають, і ті, хто про себе не дбає, відповідно ці люди дивують нас своїми колосальними габаритами, доходить до того, що деякі з них змушені пересуватись на інвілідних візках." - пояснила вона.

 

Зараз ви читаєте новину «Для американців звична річ прийти у ресторан у піжамі та капцях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути