Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2018 16:05

Дендропарк "Нескучне" на Сумщині – ідеальне місце для відпочинку на природі
18

Фото: Олег БОЖКО

Тростянець – мальовниче і затишне місто в Сумській області, неподалік від кордону із Харківщиною. Тростянець разом із дендропарком Нескучне на його околицях – це пункт на карті країни, який точно вартий окремої подорожі. Тут є багато цікавинок, які можна встигнути відвідати за один день.

Автор: Олег БОЖКО
 

Зокрема, туристам особливо подобається дендропарк "Нескучне". Це пам'ятка садово-паркового мистецтва, яку називають справжньою перлиною Тростянця. Парк пролягає на околиці міста і займає 256 гектарів. В урочищі є три красиві рукотворні озера, з яких витікає струмок Тростянець. Нескучне гарне місце для родинного відпочинку на природі і для купань у водоймах.

Автор: Олег БОЖКО
 

Якщо пройти пішки уздовж усіх трьох озер, то вам відкриється цікава місцева пам'ятка – грот "Німф". Щоб її побачити, треба приділити ходьбі пішки приблизно 35-40 хвилин в один бік уздовж водойм.

Автор: Олег БОЖКО
 

Грот "Німф" – будівля, яка датується 1809 роком. За однією із версій, його звели на честь 100-річчя Полтавської битви онукою Надаржинського Олександрою Надаржинською-Корсаковою. Точне призначення гроту невідоме, проте є версії, що він використовувався для світських заходів, концертів, балетних вистав. Неподалік від гроту "Німф" знаходиться будинок лісодослідної станції 1911 року будови. На той час це був будинок управляючого лісовим господарством Кеніга.

Автор: Олег БОЖКО
 

Цікаву версію походження дендропарку Нескучне переповідає на своїй сторінці у Facebook очільник міста Тростянець Юрій Бова.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Якось у давні часи до місцевого поміщика Голіцина, що володів Тростянцем і проводив усілякі розваги в Круглому дворі, завітала молода красуня родом з Італії. Поміщик закохався в дівчину й запропонував їй руку і серце. Дівчина наче б і хотіла погодитися, але запропонувала поміщику зробити так, щоб Тростянець нагадував їй її рідне місто. Тоді вона залюбки сюди і переїде. З цим і поїхала до Італії", - пише Юрій Анатолійович.

Автор: Олег БОЖКО
 

Переповнений почуттями, поміщик запросив архітекторів вивчити територію. Вибір випав на річку Тростянець, що протікала перед містом. Робота закипіла. Сотні робочих почали споруджувати дві величезні дамби, аби потім створити мальовничий каскад озер, де на схилах розкинувся чарівний ліс.

Автор: Олег БОЖКО
 

"Пізніше саме тут заклали дендропарк. Голіцин довів свою справу до кінця: дамби збудували. Озера поступово наповнилися джерельною водою. По берегах червоною цеглою проклали доріжки для конних екіпажів, збудували Грот "Німф", де були і винні погріба і таємна кімната і, мабуть, багато чого ще цікавого. На озерах, плавали лебеді, можна було поплавати на човнах. Парк назвали Нескучним. Мабуть дійсно тоді не скучно там було. Ось такі були тоді почуття! Та італійська дівчина чомусь так і не приїхала. Але рукотворні нескучанські озера залишилися і є справжнісінькою красою Сумщини і Тростянця", - додає він.

Автор: Олег БОЖКО
 
Зараз ви читаєте новину «Дендропарк "Нескучне" на Сумщині – ідеальне місце для відпочинку на природі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути