субота, 14 серпня 2021 10:12

Чорногорія самовільно перейшла на євро
4

Курортне селище Свєті-Стефан відоме островом зі старовинним замком XV століття. У 1950-х острів'ян переселили, а фортецю перетворили на п’ятизірковий готель Aman Sveti Stefan Фото: Олена Павлова
Тригодинна екскурсія з купанням серед заповідного Скадарського озера та вином від господаря обходиться у 100 євро.  Фото: Олена Павлова
Баклажани, кальмари і креветки, приготовані на грилі, пропонують у рибному ресторані Zoff поблизу міста Бечичі Фото: Олена Павлова
Адріатичне море місцеві називають Ядранським. Чисте, дуже солоне й тепле.  Фото: Олена Павлова

Досвідом, як самостійно організувати подорож Чорногорією, що потрібно для перетину кордону, чи привітні там люди та про інші особливості мандрівки, розповіла журналу "Країна" журналістка Олена Павлова.

- За 10 днів машиною ми подолали 1500 кілометрів і відвідали п'ять балканських країн - Болгарію, Сербію, Чорногорію, Албанію, Північну Македонію. Найбільше часу були в Чорногорії, - каже Олена.

- Кордон перетнули швидко - показали паспорти й документи на орендоване авто. Жодних ПЛР-тестів і сертифікатів вакцинації в нас не питали. Та й людей у масках ми бачили вкрай рідко.

У країні живуть близько 650 тис. людей - менше, ніж у Львові. А площа трохи більша за нашу Закарпатську область. Завдяки горам щільність населення така, що відповідає карантинним нормам дистанції - 45 осіб на квадратний кілометр.

Говорять тут переважно сербохорватською та чорногорською - її виділяють в окрему мову. З місцевими інколи було простіше порозумітися українською, ніж англійською. Хоча останню знають непогано, завдяки розвиненому туризму. Багато офіціантів і продавців, почувши, що ми з України, відповідали "Дякую", - продовжує Олена Павлова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де й за скільки українці можуть відпочити за кордоном

- На відміну від більшості балканських держав із власними валютами, у Чорногорії діє євро. Хоч вона ще не вступила в Євросоюз, але 2002-го самовільно перейшла на цю валюту. Причому, без згоди Європейського центрального банку.

Дороги в Чорногорії чудові. Вражає, скільки праці пішло, щоб прокласти такі траси серед гір. У першому ж гірському селі нас попросили зачекати - попереду був ремонт, дорогу завалило камінням зі скелі. У черзі машин ми стояли неподалік автомайстерні. І виявили несправність у нашому автомобілі - майже відпала важлива деталь із дна. Нам допомогли, і відмовилися брати гроші.

Краєвиду з вікна цієї майстерні позаздрили б найкращі готелі. Хоча смітять на Балканах ще більше, ніж у нас. Непотріб кидають біля річок й озер, на вулицях.

Повний текст розповіді читайте у журналі "Країна" за 12 серпня 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Чорногорія самовільно перейшла на євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути