пʼятниця, 26 березня 2021 12:36

"Бракує рідної мови, кави і навіть бруківки" - українка розповіла про життя в Німеччині

Автор: надала Ксенія Фукс
  "Почуваюся в Німеччині комфортно, але не можу довго не відвідувати Україну"
"Почуваюся в Німеччині комфортно, але не можу довго не відвідувати Україну"

Українська письменниця Ксенія Фукс 12 років живе в Німеччині. Каже, що попри комфортне життя в цій країні, не хотіла б міняти український паспорт на німецький, бо хоче брати участь у політичному житті батьківщини. Про життя за кордоном вона розповіла Gazeta.ua.

"Маю українське громадянство. Чула, що в Раді збираються розглядати законопроєкт про подвійне громадянство. Якщо його ухвалять, прийму й німецьке. Воно цікавить мене лише з точки зору свободи пересування. Та в Німеччині прекрасно і з українським паспортом. Маю посвідку на проживання. Багато хто каже: ти не перестанеш бути українкою, якщо зміниш громадянство. Але я таки хочу брати участь у політичному житті моєї країни. Обирати, а не дорікати іншим. Я почуваюся тут комфортно, але не можу довго не відвідувати Україну. Через карантин востаннє була в серпні, а до того їздила майже через місяць", - каже Ксенія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доки іноземці частувалися салом, ми переконували їх, що Україна – не Росія: письменниця

Вона розповіла, найбільше їй в Німеччині бракує української атмосфери й культурного життя.

"Бракує людей, мови та культурного життя. У Києві та Львові стільки подій, що аж не знаєш, куди піти. Гурт "Бумбокс" приїжджав у Німеччину кілька років тому. Виступав у камерному залі в Мюнхені. Це не можна порівняти з виступом, де на фестивалі 15 тисяч людей. Інколи сумую за рідною бруківкою. Не вистачає львівської кави. Люблю гори, катаюся на лижах. Банош на верховині поїсти можна тільки в Україні", - зазначає письменниця.

Інтерв'ю з Ксенією Фукс читайте в журналі Країна.

Майже 20% українців вибрали б навчання в університетах за кордоном. Про це йдеться в соціологічному дослідженні, яке провів Український інститут майбутнього з 25 лютого до 4 березня цьогоріч. Опитали 1353 особи.

Зараз ви читаєте новину «"Бракує рідної мови, кави і навіть бруківки" - українка розповіла про життя в Німеччині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути