вівторок, 16 жовтня 2012 14:11

Автобуси в Індії нагадують пересувні вівтарі
22

Фото: Фото надані Любком Дерешем

Сучасний український письменник Любко Дереш відпочивав у Індії понад місяць

У країні сподобалась побожність людей, релігійність пронизує саму свідомість індусів. У старих містах на кожному кроці можна побачити маленькі мурті (скульптурки) божеств, посипані червоним порошком, зодягнуті в гірлянди квітів. Діалог з Богом, чи, частіше навіть, із напівбогами - це невід'ємна частина життя індусів. Їх автобуси нагадують пересувні вівтарі, вони моляться і кланяються у найнесподіваніших місцях - де є вівтарі чи вівтарики. Врешті, більша частина індусів все таки володіє якостями, притаманними глибоко релігійним людям - вони доброзичливі, терплячі, м'які, совісні, гостинні. Не сподобалася повзуча американізація - відмова від традиційного укладу життя, переходом до інших, споживацьких цінностей: кар'єра, імідж. Вона починається з великих міст і проявляється у вигляді занепаду традиційного розподілу праці між чоловіком та жінкою, порушенням традиційних норм етикету для різних статей, орієнтацією на матеріальну сторону життя.

До туристів ставляться, як до цікавинки, з якою можна поспілкуватися, подружитися, сфотографуватися. Загалом ставлення привітне і доброзичливе, однак часом дивуєшся бажанню деяких індусів обдурити тебе на рівному місці. Туристи часто не орієнтуються в ринкових цінах на транспорт і моторікша з радістю візьме з вас потрійну ціну, якщо зрозуміє, що ви не говорите на гінді і взагалі тут вперше.

Найкраще пора для Індії - жовтень-листопад і лютий-березень. Однак це справедливо для центральних районів індії. На півночі взимку холодно, аж до опадів снігу в горах, а на півдні в цей час якраз дуже приємно. Влітку спека така, що європейцям годі витримати, а в деяких районах, як ото на півдні, якраз починається сезон дощів, а це означає дощ щодня три місяці поспіль.

Рятуються від спеки там цікаво - їдять або п'ють щось гірке, тому що згідно Аюрведи, науки про життя, гіркий смак охолоджує. Від перегріву ті, хто знає Аюрведу, використовують коров'ячий кізяк. Цей метод може врятувати, якщо хтось отримав тепловий удар - треба покрити голову, руки, груди людини коров'ячим гноєм. Дивно, але ефективно - людина швидко отямлюється, причому, без наслідків.

Індія - це надто велика країна, і надто жива та справжня, вона не вибачає фальшу. Якщо хтось хоче поїхати полікувати депресію, то найкраще це зробити у Варанасі - місці, де спалюють на багаттях померлих. Повертає смак до життя. Особливо, якщо посидіти на березі гангу, по пояс у воді, попити чаю з молоком, подумати про свої проблеми...

Бажано опанувати хоч якісь ази гінді, особливо, якщо плануєте їхати в глушину, там англійської не знають.

 

Зараз ви читаєте новину «Автобуси в Індії нагадують пересувні вівтарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути