вівторок, 07 квітня 2009 17:11

У Блакитну Діру занурюються на десятки метрів

Автор: фото з сайту www.Livegournal.com
  Англієць пірнає на курорті Дахаб у Єгипті. На дні Червоного моря у регіоні є підводна печера Блакитна Діра завглибшки 700 метрів. Сюди їдуть фрідайвери, щоб занурюватися без маски
Англієць пірнає на курорті Дахаб у Єгипті. На дні Червоного моря у регіоні є підводна печера Блакитна Діра завглибшки 700 метрів. Сюди їдуть фрідайвери, щоб занурюватися без маски

Біля курорту Дахаб у Єгипті розташована підводна печера Блакитна Діра. За кілька кроків від берега морське дно "провалюється" на 60 м. Глибина печери — 700 м.

— Ми вирушили до Дахаба з чоловіком і друзями з Києва та Москви. Я понад рік займаюся йогою, намагаюся якомога частіше їздити на заняття біля моря, — розповідає киянка 24-річна Анна Коломійцева.

— А наш московський друг Льоша Молчанов, який теж любить йогу, запропонував попірнати у Блакитній Дірі. Він віце-чемпіон світу з фрідайвінгу.

Фрідайвери занурюються на великі глибини, затримавши дихання. Аквалангом та трубкою не користуються.

— Плаваєш, а під тобою бездонна прірва! А вода прозора-прозора! Розглядаєш собі зонтикоподібні коральчики, риб усіх кольорів веселки. Наче перебуваєш в іншому вимірі. Діра розташована так, що світло проникає досить глибоко. Однак на великій глибині нагорі видно лише блакитні промені, ніби ти у величезному колодязі.

Протягом року я робила дихальні вправи

За дев"ять днів тренувань Коломійцева встановила власний рекорд — пірнула на 17-метрову глибину.

— Найважче було здолати перші 5 метрів. Люди, що займаються довго, спокійно пірнають на тридцяточку. А Льоша Молчанов — на 105 метрів!

Фрідайвери занурюються зі "слідом" — апаратом із платформою для ніг. Його ще називають ліфтом. Є вільне пірнання униз головою зі спеціальними довгими ластами. Можна занурюватися за допомогою троса.

На глибині 50–52 м у Блакитній Дірі є арка завдовжки 26 м. Досвідчені фрідайвери потрапляють крізь неї у відкрите море.

За словами Коломійцевої, заняття йогою допомогло їй правильно занурюватися.

— Протягом року я робила дихальні вправи. Тому із затримкою дихання на хвилину жодних проблем не було. А от "продуватися", тобто витискати повітря з вуха, щоб не пошкодити вушну перетинку, спочатку не виходило десь три дні!

Температура води у Червоному морі на дні — близько 20 градусів тепла. Якщо пробути у воді 2–3 год., стає холодно. Тому, крім ластів, фрідайвер повинен мати спеціальний костюм. Його одягають у воді. Він щільно прилягає до тіла.

Прокат спорядження на двох у Дахабі коштував трохи менше 1000 грн на тиждень. За два-чотири дні пірнань із російськомовним інструктором у Єгипті беруть 2000–4000 грн. Навчання з фрідайвінгу, організовані в Україні, обійдуться у 4000–4500 грн на тиждень.

Корали Дахаба нанесли на карту

До Дахаба з"їжджаються любителі катання по воді на дошці з вітрилом — віндсерфери. Тут є кілька різних за складністю зон.

— Є де розвернутися і професіоналам, і початківцям, — говорить учасник ініціативної групи "Попутники вітру" Олег Семьонов, 25 років, із Києва. — У "лагуні", де не дуже вітрить і майже немає хвиль, катаються новачки. Є "спіді-зона", де цілковито гладенька спокійна вода. Найцікавіше те, що на узбережжі особливого вітру немає, тоді як за 100 метрів від берега він віє досить сильно.

У "зоні камікадзе" хвилі під 2 м. Аби потрапити туди, потрібно проминути кораловий риф. Є детальні карти Дахаба, де позначено місця з коралами.

— По коралах ходити дуже боляче, до того ж можна наступити на морського їжака і зіпсувати собі відпустку.

Олег стверджує, що віндсерфінгом можуть займатися люди будь-якого віку.

— Я знаю випадки, коли діти починали займатися спортом з 4 років. У моїй практиці досягла успіху 8-річна дитина! Площа дитячого вітрила менше 1 кв. м. Зазвичай дошку прив"язують мотузкою до берега, і дитина катається на мілині. А от найстаршим людям, які в мене займаються, — близько 70 років.

Навчити людину триматися на дошці можна за годину. За 2 год. вона вмітиме рухатися проти вітру.

Триденний курс новачка коштує близько 1600 грн. До нього входять заняття з інструктором й оренда спорядження. Тижневий курс обійдеться у 3600 грн. Бюджетний денний курс — у 720 грн. Є навіть курс "Давно не катався — все забув" за 280 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Блакитну Діру занурюються на десятки метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути