Ексклюзиви
четвер, 16 жовтня 2008 20:12

Переяслав був поштовою станцією

У Переяслав-Хмельницькому на Київщині діє музей просто неба. Він схожий на київський Пирогів, але менший. Сюди в 1960-х позвозили селянські хати, дерев"яні церкви, млин.

За переказом, колись до Переяслава приїздили козаки з  Київщини, аби подивитися у венеційське дзеркало. Його називали "справедливим". Воно показувало людину якою вона є. Козаки платили за "сеанс" золотом, нині "справедливе" дзеркало показують безкоштовно.

З Києва до Переяслава маршрутка їде більш як годину.  Екскурсія коштує 60 грн, ще 10 правлять за фотозйомку і 20 — за вхід із відеокамерою. Затримуємося в Музеї поштової станції. Літня господиня проводить трьома кімнатами. Розповідає, що царські найманці поєднували передачу звісток із збором податків із селян. Тому на них нападали грабіжники, бродяги, цигани.

У помешканні начальника пошти атласні крісла, італійські меблі з вишневого дерева. Венеційське дзеркало висить тут. Неподалік — портрет молодого царя Олександра ІІ. Він чубом і формою обличчя схожий на голлівудського актора Тома Круза.

— Тут ночували генерали, збирачі податків. Везли цареві великі гроші. Переяслав був третя станція від Києва, — розповідає екскурсовод. Про себе каже, що пенсіонерка. Від чайових відмовляється. Хвалить директора музею Михайла Сікорського, що доручив їй доглядати "поштову станцію". У будинку знімали фільм за участю Богдана Ступки. Показує генеральську шинель, яку одягав актор.

Загалом у Переяславі 26 музеїв.

Зараз ви читаєте новину «Переяслав був поштовою станцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути