понеділок, 06 лютого 2012 00:15

На Шри-Ланці чай продають за 60 доларів

Автор: Фото надане Ольгою Совою
  Киянка Ольга Сова із чоловіком катається на слоні на курорті Шри-Ланки. За 15 хвилин розваги заплатили 40 доларів
Киянка Ольга Сова із чоловіком катається на слоні на курорті Шри-Ланки. За 15 хвилин розваги заплатили 40 доларів

Столична актриса 22-річна Ольга Сова з чоловіком Олександром замовили 11-денний тур на Шри-Ланку за 17 тис. грн. У вартість входили переліт, житло та шведський стіл двічі на день.

— В Україні морози до мінус 30, а на Шри-Ланці зараз плюс 32. Якось уночі температура впала до 17 тепла, то ланкійці жалілися на собачий холод. Для туристів найкраща пора на Шрі-Ланці — січень і лютий, — каже.

Добиралися з пересадкою у Шарджі в Еміратах. Звідти летіли до столиці Коломбо. Жили неподалік міста Канді в дикій місцині на краю острова. Вибрали тризірковий готель.

— Їхали автобусом і помітили, що половина домівок обвуглені, у дворах могили. Попитали місцевих. 2004 року під час цунамі багато людей загинули. Хати почорніли від води. Впродовж 26 років ішла громадянська війна, яка скінчилась лише 2009-го. Але ланкійці весь час усміхаються.

Острів'яни розмовляють із туристами англійською та російською. Чекають грошей за спілкування та фото. Постійно прибідняються.

— Подружилися з таксистом на ім'я Тотуранго. Сміявся, коли почув, що мій чоловік отримує 400 доларів на місяць. Тотуранго у 19 років заробляє до 70 доларів на день.

Таких, як він, називають біч-бой  — "хлопець із пляжу". Проводить екскурсії втричі дешевше, ніж від готелю.

Ольга побувала у саду спецій. Скуштувала чай із корицею і перцем.

— З прянощів роблять олії від хвороб. Ланкійці ходять у сад спецій замість лікарні. Олії добирає знахар. Купила олійки для шкіри, зубний порошок із перцю для відбілювання зубів. Також — кокосову олію для волосся, яку використовують замість шампуню. Завдяки їй у ланкійок шикарні довгі коси.

У саду безкоштовно роблять масаж голови та шиї. Продають олію,  від якої волосся на ногах перестає рости. Нею маcтяться тричі на тиждень упродовж двох місяців. Допомагає на 10 років.

— Іншого разу поїхали на чайну плантацію. Жінки за день збирають 20 кілограмів чаю, за це отримують 10 доларів. Фабрика — великий одноповерховий будинок. Чай сушать та упаковують у підвалі. Там спробувала різні сорти. Чорний набагато міцніший, із сильним ароматом і добре бадьорив. Зелений дуже пахучий, швидко втамував спрагу. Накупили чаю додому. Для туристів пачка — 60 доларів.

За 15 хв. екскурсії на слоні заплатили  $40. Тварин перед катанням туристів купають.

— Поблизу зупинки автобуса у річці лежав величезний слон, якого хлопчик тер кокосовою шкаралупою. Їхати верхи було страшнувато. Тварини зупинялися, коли хотіли, повертали в інший бік. Їх постійно штрикали залізними палицями. Я не стала купатися під хоботом слона, це неприємно, а чоловік спробував. Потім їхав у розпеченому автобусі весь у слонячих соплях.

У хвилях океану тонуть туристи

— Поряд із готелем океан. Купатися треба дуже обережно. Акул там немає, бо працівники натягують сітки у воді. А є хвилі, — розказує Ольга Сова. — При нас затонули двоє міцних чоловіків. Не допомогли навіть рятувальники.

Також радить бути обережним на сонці. Першого дня спекла шкіру до пухирів.

 

Зараз ви читаєте новину «На Шри-Ланці чай продають за 60 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути